Melouny

Melouny
Melouny pocházejí z tropických a subtropických oblastí západní Afriky, odkud se v 15. století dostaly do italského města Cantalupo a později rozšířily do celého světa. Dělí se na dva základní druhy – vodní a cukrové, přičemž do každé skupiny patří bezpočet odrůd, jež se liší vzhledem i chuťovými vlastnostmi. Výživové hodnoty melounů nejsou příliš vysoké. Dužina obsahuje 90 % vody a poměrně velké množství cukru, ukrývá však řadu zdraví prospěšných látek, např. železo, zinek, jod, draslík či fosfor, vitaminy skupiny B a vitamin C. Plody s oranžově zbarvenou dužinou vykazují vysokou koncentraci provitaminu A.

Více o melounech

Melouny vodní

Kulaté či mírně protáhlé plody mají tlustou a hladkou kůru zelené až zelenožluté barvy. Jejich dužina je jasně červená a aromatická. Vodní meloun se uplatní samostatně či v ovocných salátech a bowlích. Po rozmixování jej lze podávat jako osvěžující letní nápoj, použít jako základ ovocného sorbetu nebo studené polévky.

Melouny cukrové

Cukrové melouny se rozdělují na tři podkategorie, a to kantalupské, síťové a medové, a jejich odrůdy se mezi sebou vzájemně kříží. Jejich uplatnění je obdobné jako u vodních melounů – používají se do salátů, sorbetů, ovocných nápojů. Jako předkrm se podávají nejčastěji společně s prosciuttem či jinou sušenou šunkou.

Melouny medové

Medové melouny spadají pod cukrové odrůdy. Mají větší plody se zelenou či žlutou slupkou, které dosahují hmotnosti 1–3 kilogramy. Dužina medových melounů je bílá se zelenavým nádechem, má sladkou chuť, ale není příliš aromatická. Medové melouny dobře ladí s kvalitními šunkami, oblíbené jsou i ve formě polévky.

Jak poznat zralý meloun?

Zralý cukrový meloun je na svou velikost těžký a pevný. Na místě květního lůžka je slupka poddajná, nikde by neměla být poškozená ani otlačená. Zralost cukrových melounů prozradí také jemná vůně. V případě vodního melounu se vyplatí prohlédnout si světlejší část slupky (místo, na němž meloun ležel během růstu). Barva by měla být krémová až žlutavá – bílá barva svědčí o předčasné sklizni, která se negativně projeví na chuti dužiny.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit