Znaky
Vrchní šál se vyznačuje charakteristickou světle růžovou barvou, velmi jemnou strukturou svalového vlákna a minimálním obsahem tuku v mase. Spodní šál má oproti vrchnímu hrubší strukturu svalového vlákna. Jeho středem prochází pruh vaziva, které odděluje dvě části – váleček a frikando. Maso je světle růžové a jeho povrch pokrývá tenká vrstva tuku.
Využití
Vrchní šál je (spolu s ořechem) stěžejní ingrediencí při přípravě legendárního vídeňského řízku – tence naklepaného plátku obaleného v trojobalu a smaženého na másle. Vrchní šál chutná skvěle i v přírodní úpravě, lze ho péct vcelku nebo zpracovat na soté. Spodní šál lze využít k dušení vcelku, hodí se také k přípravě závitků a ragú. Oddělený váleček se krájí na plátky a využívá k přípravě minutek a medailonků – inspirací k jejich úpravě může být italský recept kombinující parmskou šunku a šalvěj, dobře ladí také s houbami nebo omáčkou z červeného vína.