Znaky 
     
     
           Vrchní šál se vyznačuje charakteristickou světle růžovou barvou, velmi jemnou strukturou svalového vlákna a minimálním obsahem tuku v mase. Spodní šál má oproti vrchnímu hrubší strukturu svalového vlákna. Jeho středem prochází pruh vaziva, které odděluje dvě části – váleček a frikando. Maso je světle růžové a jeho povrch pokrývá tenká vrstva tuku.
 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Vrchní šál je (spolu s ořechem) stěžejní ingrediencí při přípravě legendárního vídeňského řízku – tence naklepaného plátku obaleného v trojobalu a smaženého na másle. Vrchní šál chutná skvěle i v přírodní úpravě, lze ho péct vcelku nebo zpracovat na soté. Spodní šál lze využít k dušení vcelku, hodí se také k přípravě závitků a ragú. Oddělený váleček se krájí na plátky a využívá k přípravě minutek a medailonků – inspirací k jejich úpravě může být italský recept kombinující parmskou šunku a šalvěj, dobře ladí také s houbami nebo omáčkou z červeného vína.