Čekanka

Čekanka
Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je v našich končinách čekanka poněkud opomíjenou zeleninou, ale v posledních letech se jí dostává stále více pozornosti. Pěstuje se v četných odrůdách, které se liší vzhledem, chutí i kulinářským uplatněním. Nejčastěji se využívá do salátů, vybrané druhy se hodí i k dušení, zapékání či do zeleninových polévek. Mezi přednosti čekanky patří vysoký obsah vitaminů A a K, je bohatá na vlákninu a kyselinu listovou. Za čekankovou velmoc je považována Belgie, mezi významné producenty patří také Francie, Itálie, Nizozemsko a Německo.

Více o čekance

Čekanka kadeřavá

Kadeřavá odrůda čekanky je známá především pod názvem salát frisée nebo kadeřavá endivie. Nejchutnější částí je tzv. srdíčko, které by mělo tvořit zhruba třetinu hlávky. Silně vykrojené, zoubkovité listy tvoří kompaktní růžici a natrhané se používají především do zeleninových salátů – buď samostatně, nebo jako součást rozličných směsí. Výborně chutnají v kombinaci s kozím sýrem, pečeným masem či rybami.

Čekanka bílá

Chicorée neboli belgická čekanka má nasládle hořkou chuť a patří k nejvyužívanějším druhům. Tzv. čekankové puky se sklízejí ručně a po očištění se balí do tmavého papíru či neprůhledných kartonů – kontakt se světlem má totiž za následek nežádoucí zhořknutí listů. Po oddělení košťálu se listy používají jako salát, hodí se do polévek a rozpůlený puk lze také zapéct se smetanou, sýrem či slaninou.

Radicchio

Červená nebo také italská čekanka má vínově zbarvené listy, pěstuje se především v Benátsku a v kuchyni platí za všestrannou zeleninu. Radicchio je oblíbenou součástí míchaných zeleninových salátů, ale hodí se i pro tepelnou úpravu – vaření, grilování, dušení, zapékání, do rizota či těstovin. Nahořklá chuť je nejvíce koncentrována v košťálu, a proto se tato část před samotnou úpravou obvykle vykrajuje.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit