Topinambury, nebo také "jeruzalémské artyčoky", jsou podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice. Když je uvaříte, jejich chuť je skutečně trochu blízká slunečnicovým semínkům. Na pohled jsou dost ošklivé a v naší kuchyni poměrně vzácné. Jsou ale dostupné i v zimě, takže fungují jako zpestření k další zelenině. Po uvaření chutnají nasládle. Kromě vitamínů ale obsahují i nestravitelný polysacharid inulin a ve větším množství nadýmají.
Věděli jste že..?
✔ Velmi oblíbenou úpravou je prudké ogrilování na plotně. Grilované topinambury se chuťově podobají bramborám pečeným na ohni.
✔ Při pečení v troubě a opékání na pánvi topinambury pěkně karamelizují a jejich chuť se zvýrazní a zesládne. Topinambury je možné péct ve slupce i po oloupání při teplotách okolo 200 °C.
✔ Velmi rychlou úpravou je pyré. Topinambury můžete uvařit nebo upéct, pak je rozšťouchat a nastavit s nimi např. bramborovou kaši.
Nákup a skladování
Sezóna topinamburů u nás začíná na podzim. Dají se ale sklízet i v průběhu zimy a na skladování nejsou moc náročné. Při nákupu vybírejte očima – topinambury by neměly být potlučené ani vyschlé.
Topinambury mají buď červenou nebo světle hnědou slupku - chuťově se ale nijak neliší. Po nákupu vydrží v lednici v přihrádce na zeleninu až 14 dní.
Příprava
Slupka topinamburů je hodně tenká a bez problémů stravitelná, takže ji nemusíte loupat. Pokud jsou topinambury pěkné, bude úplně stačit, když je pořádně vydrhnete kartáčkem.
Pokud chcete použít topinambury na pyré, je potřeba je oloupat. Oloupané a nakrájené topinambury na vzduchu nicméně po čase zhnědnou. Hnědnutí je možné zmírnit ponořením do vody s trochou citrónové šťávy nebo uvařením.
Topinambury jsou jedlé i za syrova. Mají zvláštní křupavou chuť a texturu, která trochu připomíná asijské vodní kaštany.