Nákup a skladování
Sezóna topinamburů u nás začíná na podzim. Dají se ale sklízet i v průběhu zimy a na skladování nejsou moc náročné. Při nákupu vybírejte očima – topinambury by neměly být potlučené ani vyschlé.
Topinambury mají buď červenou nebo světle hnědou slupku - chuťově se ale nijak neliší. Po nákupu vydrží v lednici v přihrádce na zeleninu až 14 dní.
Příprava
Slupka topinamburů je hodně tenká a bez problémů stravitelná, takže ji nemusíte loupat. Pokud jsou topinambury pěkné, bude úplně stačit, když je pořádně vydrhnete kartáčkem.
Pokud chcete použít topinambury na pyré, je potřeba je oloupat. Oloupané a nakrájené topinambury na vzduchu nicméně po čase zhnědnou. Hnědnutí je možné zmírnit ponořením do vody s trochou citrónové šťávy nebo uvařením.
Topinambury jsou jedlé i za syrova. Mají zvláštní křupavou chuť a texturu, která trochu připomíná asijské vodní kaštany.