Pilobřich ostnitý

Pilobřich ostnitý
Pilobřich ostnitý (Zeus faber, angl. John Dory), často nazývaný jako ryba sv. Petra, je považován za největší delikatesu mezi rybími pokrmy. K jeho jménu se váže pověst o sv. Petrovi, který vytáhl ulovené rybě z tlamy zlatou minci a na jejím těle zanechal otisk prstu. I název John Dory nejspíš vychází z italského výrazu „janitore“, což znamená strážce brány (sv. Petr je nebeský klíčník a vítá u brány nově příchozí do nebe). Německé jméno „Heringskönig“ (král sleďů) pro změnu odkazuje na základní pilobřichovu potravu. Pilobřiši žijí většinou samotářsky nebo v malých skupinkách ve vodách Atlantického oceánu (od Norska po Jižní Afriku) a v Tichomoří. Vyhovují jim hloubky 5–200 m, k mořské hladině se vydávají na lov pelagických ryb, což jsou druhy žijící blízko pod hladinou. Živí se však také sépiemi a korýši. Loví se zpravidla do vlečných sítí, a pokud se vyskytnou v síti na lovení sleďů, rybáři to považují za dobré znamení.
Pilobřich ostnitý

Pilobřich ostnitý

Zeus faber

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 0,5 - 4 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Největší exempláře mohou měřit 70 cm při hmotnosti 8 kg, průměrné ryby však dorůstají délky 20–50 cm. Plochá a vzhledově zajímavá ryba s eliptickým tvarem šedavého těla má několik nezaměnitelných znaků. Především jasně ohraničenou tmavou skvrnu za žábrami připomínající otisk prstu, tvrdé paprsky značně přečnívající délku přední ploutve, dlouhou prsní ploutev a velkou hlavu se širokým ústním otvorem a předsunutou, šikmo vzhůru směřující spodní čelistí. Na hrubé kůži nejsou žádné šupiny.

Využití

Křehké bílé maso s vynikající chutí se snadno rozpadá, proto vyžaduje velmi šetrný způsob přípravy pošírováním nebo dušením v páře při minimálním použití koření. Vystačí si s trochou soli a pepře, případně s bazalkou a dalšími typickými středomořskými přísadami. Lze ho však také opatrně péci (např. v balíčcích z pečicího papíru se zeleninou) a grilovat (filetům stačí 2–3 minuty z každé strany).

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování pilobřicha

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Rybu sv. Petra můžete filetovat podobně jako pražmu - podívejte se, jak na to.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit