Mučenka

Mučenka

Lahodné plody liánovité rostliny se pyšní množstvím různých názvů (kromě mučenky bývají označovány také jako marakuja, granadilla či passionfruit) a jsou známé především díky své mnohostranně využitelné šťávě. Pod botanickým rodem Passiflora se skrývá přes 400 různých druhů, na spotřebitelský trh se však dostane pouze omezené množství. Mučenka se pěstuje například v Jihoafrické republice, Keni, Brazílii, Kolumbii a Havajských ostrovech, setkat se s ní lze také v Austrálii. Pozornost nepřitahují pouze plody, ale také květy, které údajně symbolizují kříž a trnovou korunu Kristova utrpení.

Více o mučence

Výživová hodnota

Exotická mučenka se díky množství cenných vitaminů a minerálů hodí především ke konzumaci za syrova. Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, fosfor a železo, dále jsou v ní přítomny vitaminy skupiny B, provitamin A a vitamin C. Plodině, která obsahuje kolem 35 Kcal na 100 g, nechybí ani vláknina.

Chuť a konzumace

Chuť se odvíjí od konkrétního druhu tohoto ovoce. Většinou je sladkokyselá a příjemně povzbuzující, což platí zejména o purpurové granadille, která má výjimečně lahodnou chuť. Před jídlem stačí mučenku omýt, podélně rozříznout a lžičkou vyjíst svěží dužninu bohatou na semena.

Správné skladování

Chcete-li, aby maracuja chutnala sladce, vybírejte při nákupu pouze zralé plody, které mají zvrásněnou slupku a vnitřní dužninu pevně přichycenou na stěny ovoce. Méně zralé mučenky, jejichž poznávacím znamením je lesklá a hladká kožovitá slupka, můžete nechat několik dní dojít při pokojové teplotě.

Rozmanitost druhů

Mučenka se řadí k čeledi mučenkovitých a téměř všechny její druhy pocházejí z tropického pásma Střední a Jižní Ameriky. Na evropském trhu je za nejdůležitější odrůdu považována fialová mučenka – mírně oválná plodina se pěstuje ve vyšších polohách tropů a v subtropech. Žlutá (zlatá) marakuja vyniká mezi ostatními druhy obsahem provitaminu A, obvykle se však kvůli vyššímu obsahu kyselin využívá hlavně pro potřeby potravinářského průmyslu. Mučenka sladká neboli sladká granadilla se naopak hodí především ke konzumaci za syrova. Dužnina těchto kulatých plodů je lahodná a aromatická a dá se jíst samostatně nebo přidávat do ovocných salátů a dezertů.
Další inspirace
Inspirujte se
Ovoce
Více
Recepty
Objevit