Znaky
Mečouna obecného si nelze splést s žádným jiným mořským tvorem díky horní čelisti prodloužené do „meče“, která může dosahovat až třetiny délky celé ryby. Mečoun má dlouhé, kulaté tělo, které se od hlavy směrem k ocasu zužuje, a dvě menší hřbetní ploutve. Tmavohnědé až černé tělo je hladké, bez šupin a směrem k břichu světlá. Mečoun může dorůst délky až 4,5 metru a vážit 650 kg. Nejběžnější kusy bývají dlouhé kolem 3,5 metru.
Využití
Maso mečouna bývá podáváno jako delikatesa. Podobně jako v případě tuňáka strukturou nepřipomíná rybí maso, je svalovité a křehké zároveň. Hodí se pro rychlou a jednoduchou úpravu na pánvi či grilu, která maso nevysuší a vyzdvihne jeho vynikající chuť. Nejjednodušší je mečouní steak opéct na grilu a na talíři pokapat olivovým olejem s bylinkami, zastříknout citronovou šťávou a posypat vločkovou solí. Může se také smažit nebo péct, na Sicílii je oblíbená úprava s piniovými oříšky, sultánkami, česnekem, bazalkou a rajčaty. Filety se nakládají do olivového oleje.