česnek

Česnek
Česnek je příbuzný cibule a nejen v naší kuchyni tvoří základ celé řady jídel. Česnek je výrazně aromatický, palčivý a má poměrně vysoký obsah cukru, takže při opékání rychle karamelizuje (rychleji než cibule). V kuchyni ho používáme hlavně jako podklad, který hned v úvodu vytvoří základ pro chuť a vůni jídla.
Česnek

Věděli jste že..?

✔ Aby začal česnek pálit, musí u něj dojít k porušení buněk. Palčivost tedy můžeme ovlivnit tím, jak moc česnek nasekáme nebo rozdrtíme.

✔ Palčivost česneku můžeme snížit také jeho vystavením kyselému prostředí. Pokud na něj necháte působit např. citrónovou šťávu, palčivost se sníží téměř na čtvrtinu. Toho lze využít mj. při výrobě zálivek.

✔ Podobně jako cibule se i česnek často používá jako chuťový základ. Pomalé opékání česneku na tuku zjemní jeho palčivou chuť, posílí sladkost a zvýrazní jeho vůni. Česnek opečený na másle je jemnější než česnek opečený na oleji.

Nákup a skladování

Česnek po sklizni postupně vysychá, klíčí a při špatném skladování i plesniví. Při nákupu proto vždy dbejte na to, aby byla palice česneku pevná, uzavřená, přiměřeně těžká, a bez plísně či viditelných klíčků.

Česneku je nejlépe v chladu a temnu. Skladování většího množství ale nechte raději na odbornících a kupujte ho průběžně. Pokud česnek není správně ošetřený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovat klíčky. Význam klíčků se nicméně často přeceňuje. Při vaření mohou ovlivnit výslednou chuť jídel, nicméně zdravotně škodlivé nejsou.

Příprava

Před použitím stačí česnek rozdělit na stroužky a oloupat. Slupka česneku na stroužku ulpívá v závislosti na stáří česneku. Starší a sušší česnek oloupeme vždy o něco snadněji.

Aby se slupka snadno sloupla, pomůže vždy lehké stisknutí stroužku plochou stranou nože nebo dlaní. Pokud loupete hodně stroužků najednou, můžete je hromadně otlouct v uzavřené nádobě. Kromě slupky je pak občas potřeba odkrojit i spodní konec, kterým se stroužek napojuje na palici.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit