Nákup a skladování
Česnek po sklizni postupně vysychá, klíčí a při špatném skladování i plesniví. Při nákupu proto vždy dbejte na to, aby byla palice česneku pevná, uzavřená, přiměřeně těžká, a bez plísně či viditelných klíčků.
Česneku je nejlépe v chladu a temnu. Skladování většího množství ale nechte raději na odbornících a kupujte ho průběžně. Pokud česnek není správně ošetřený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovat klíčky. Význam klíčků se nicméně často přeceňuje. Při vaření mohou ovlivnit výslednou chuť jídel, nicméně zdravotně škodlivé nejsou.
Příprava
Před použitím stačí česnek rozdělit na stroužky a oloupat. Slupka česneku na stroužku ulpívá v závislosti na stáří česneku. Starší a sušší česnek oloupeme vždy o něco snadněji.
Aby se slupka snadno sloupla, pomůže vždy lehké stisknutí stroužku plochou stranou nože nebo dlaní. Pokud loupete hodně stroužků najednou, můžete je hromadně otlouct v uzavřené nádobě. Kromě slupky je pak občas potřeba odkrojit i spodní konec, kterým se stroužek napojuje na palici.