Znaky 
     
     
           Vepřová pečeně má tvar podlouhlého válečku a dělí se na přední a zadní část. Obě se vyznačují poměrně nízkým obsahem tuku okolo 5 % (po odstranění hřbetního sádla), na řezu je patrné jen velmi slabé mramorování. Zadní část je oproti přední libovější a poskytuje velmi křehké a jemně vláknité maso. Obě varianty jsou běžně dostupné s kostí i bez ní. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Nejčastěji se vepřová pečeně využívá k přípravě přírodních řízků a grilovaných steaků – pro intenzivnější chuťový zážitek je vhodné ponechat u masa kost. Vykostěné plátky se mohou smažit v trojobalu, ale oproti krkovici nejsou tak šťavnaté. Maso vcelku lze péci nebo dusit v troubě, hodí se také k přípravě rolád. Při delší úpravě je třeba volit nižší teplotu, aby se nevysušilo.