Znaky 
     
     
           U vysoké roštěné se obsah tuku pohybuje okolo 16 %, v případě nízkého roštěnce je to pouze 10 % – tento sval je za života zvířete málo aktivní, a díky tomu poskytuje velmi křehké, jemně vláknité a libové maso, které je pokryté typickou tukovou vrstvou. Ze střední části nízkého roštěnce se řežou oblíbené steaky Striploin. 
     
                                 
 
                              
                              
                         
                    
               
                    
                         
                              
                                        
     
           Využití 
     
     
           Maso z roštěnce se hodí pro celou řadu úprav – rozšířené je především minutkové zpracování v podobě silnějších steaků. Je vhodné také k pozvolnému pečení vcelku, nízká roštěná je výtečná například na roastbeef. V našich končinách jsme zvyklí na roštěnou bez povrchového tuku – nejčastější využití totiž nacházela při přípravě dušených plátků a španělských ptáčků. U steaků je naopak tukové krytí velmi žádoucí.