Nákup a skladování
Běžnou skladovou mrkev bez natě, která je v obchodech v průběhu celého roku, nakupujte podle vzhledu. Vybírejte mrkev, která je na svůj objem přiměřeně těžká. Neměla by být scvrklá, rozpraskaná ani napadená (škůdci nebo hnilobou). Na pohmat by měla být vždy pěkně tvrdá.
V sezóně můžeme zastihnout mrkev pěkně čerstvou i s krásnou zelenou natí. Tu ale ihned po nákupu odstraňte, protože z mrkve čerpá živiny a zkracuje tak její životnost.
V lednici mrkev skladujte v poličce na zeleninu, kde vydrží řadu dní. Pokud je nezakrytá a mírně se scvrkne, můžete ji osvěžit namočením do studené vody, ze které se "napije" a získá svou tvrdost zpátky.
Příprava
Při přípravě se můžete rozhodout mezi loupáním a ponecháním slupky na místě. Pokud je pro vás na první místě chuť a snadnost přípravy, mrkev vždy oloupejte.
Slupka může být občas mírně nahořklá, může obsahovat nečistoty a po vydrhnutí může tmavnout. Na druhé straně ale představuje asi 10 až 15 % z hmotnosti mrkve. Také stonky můžete po vyčištění ponechat - hodí se třeba při pečení, kdy se s celými mrkvemi lépe pracuje.
Mrkev do vývaru a na pyré stačí nakrájet na větší dílky. Pokud chcete mrkev podávat samostatně, hodí se nejlépe šikmé plátky. Mrkev do základu omáček můžete nastrouhat nebo nakrájet na kostičky. Mrkev je i po nakrájení dost odolná a nemění barvu. Můžete si ji tedy připravit i s mírným předstihem.