Jelen

Jelen
Jelen lesní a jelen sika paří k největším lovným druhům zvěře u nás. Jejich maso se vyznačuje výraznou chutí a lze je zpracovat jak na minutky, tak i na pečeni nebo guláše.
Jelen

Věděli jste že..?

✔ Nutriční hodnoty řadí zvěřinu k nejzdravějším masům, které je vhodné i pro dietní kuchyni?

✔ Maso zvěřiny je bohaté na železo, zinek, vitamíny skupiny B a celou řadu důležitých aminokyselin ovlivňujících tvorbu a regeneraci buněk a příznivě působících na imunitní systém.

✔ Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v makro je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti.

Znaky

Jelení maso má pevnou a hrubě vláknitou strukturu a je pro něj charakteristická tmavočervená až černohnědá barva. Vlastnosti a zbarvení se mění v závislosti na věku zvířete – maso mladších kusů (okolo 2–3 let) je světlejší, křehčí a jemnější a stačí mu kratší doba tepelné úpravy.

Využití

Nejoceňovanější částí jeleního masa je hřbet, který lze upéct vcelku a hodí se také na minutky připravené na pánvi či grilu. Podobně se zpracovává kýta – spodní šál na pečení či dušení, vrchní šál a ořech na řízky, medailonky nebo steaky. Plec, bok a krk jsou skvělé do gulášů a ragú, mohou se namlít a využít na originální zvěřinový burger. Uplatní se také v paštikách a terinách, plec rozkrojená na plát je vhodná pro přípravu rolády.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit