Selečí kotleta neboli pečeně se nachází podél páteře mezi kýtou a krkovicí. Poskytuje křehké maso, které se skvěle hodí na minutkovou úpravu.
Věděli jste že..?
✔ Čerstvé selečí maso je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné.
✔ Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové a selečí maso nejchutnější ihned po porážce.
✔ Selečí maso vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.
Znaky
Selečí pečeně má charakteristické růžové zbarvení a je pokrytá tenkou vrstvou tuku a kůže. Obvykle se prodává s kostí, díky níž získají kotlety po tepelné úpravě výraznější chuť. Maso je křehké, libové a má jemnou strukturu. Pečeně je dostupná v chlazené i mražené variantě, a to vcelku i naporcovaná na jednotlivé plátky.
Využití
Kotlety s kostí se skvěle hodí na minutkovou úpravu na pánvi či grilu. Ochutit je lze jednoduše solí a pepřem, sáhnout můžete i po česneku, chilli, kmínu, hořčici nebo čerstvých bylinkách. Po vykostění a rozkrojení na plát lze maso naplnit nejrůznějšími nádivkami a upéct ve formě rolády. Při delší úpravě je vhodné volit nižší teplotu, aby se podkožní tuk dobře vypekl a maso zůstalo šťavnaté.
Čerstvé maso v makro
V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.