Telecí ossobuco se šafránovým rizotem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
telecí zadní kližky s kostí500ml
hovězí vývar100ml
suché bílé víno240g
žlutá cibule120g
máslo (82%)150g
rajčata50ml
extra panenský olivový olej20g
kamenná sůl700g
rýže Carnaroli500ml
kuřecí vývar250ml
suché bílé víno150ml
extra panenský olivový olej20g
kamenná sůl1g
šafrán50g
citron40g
čerstvý česnek20g
čerstvá listová petržel3g
sterilizované ančovičkyPostup přípravy
Příprava masa:
1. Maso osušíme, blánu na obvodu asi na 3 místech nařízneme, aby se maso nedeformovalo.
2. Maso opečeme na pánvi s olejem po obou stranách, aby se bílkoviny zatáhly. Po opečení maso vyjmeme a do pánve přidáme máslo.
3. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli orestujeme na másle s olejem dosklovata. Přidáme maso, víno a necháme krátce odvařit.
4. Poté maso zalijeme částí vývaru, přidáme rajčata, sůl, přiklopíme pokličkou a dusíme za občasného míchání a doplňování tekutiny doměkka.
5. V polovině dušení (asi po 1 hodině) maso obrátíme. Jakmile je měkké, přidáme gremuládu a asi 5 minut na mírném příkonu ještě podusíme. Konzistenci šťávy upravíme vývarem.
2. Maso opečeme na pánvi s olejem po obou stranách, aby se bílkoviny zatáhly. Po opečení maso vyjmeme a do pánve přidáme máslo.
3. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli orestujeme na másle s olejem dosklovata. Přidáme maso, víno a necháme krátce odvařit.
4. Poté maso zalijeme částí vývaru, přidáme rajčata, sůl, přiklopíme pokličkou a dusíme za občasného míchání a doplňování tekutiny doměkka.
5. V polovině dušení (asi po 1 hodině) maso obrátíme. Jakmile je měkké, přidáme gremuládu a asi 5 minut na mírném příkonu ještě podusíme. Konzistenci šťávy upravíme vývarem.
Příprava gremulády:
Do misky nakrájíme na tenké nudličky žlutou část kůry omytého citronu, nastrouhaný česnek, na nudličky překrájené lístky listové petržele a rozetřené filátko ančovičky.
Příprava rizota:
1. Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme.
2. Poté rýži zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Následně rýži zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
3. Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut. Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí.
4. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota regulujeme vývarem).
2. Poté rýži zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Následně rýži zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
3. Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut. Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí.
4. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota regulujeme vývarem).
Servírování:
Na teplý talíř servírujeme porci teplého šafránového rizota, do jehož středu přeložíme teplé maso s morkem uvnitř kosti, které přelijeme teplou šťávou.