Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky

Doba přípravy120 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
Kapr (půlky)
10g
Sůl kamenná
70g
Olej rostlinný
Omáčka:
150g
Slanina bez kůže
300g
Mrkev
250g
Celer bulvový
250g
Petržel kořenová
150g
Cibule žlutá
0,1g
Bobkový list
1g
Pepř černý, celý
1g
Nové koření, celé
30g
Cukr krystal
80g
Citron (na šťávu)
150g
Povidla švestková bez jablek
250g
Víno, červené, suché
100g
Brusinkový kompot
1000g
Kuřecí vývar (vlastní výroba)
15g
Sůl kamenná
Šťouchané brambory s pažitkou
2500g
Brambory, varný typ C
150g
Máslo 82%
20g
Sůl kamenná
15g
MCH Pažitka čerstvá
Doplňky:
300g
Mrkev
150g
Celer bulva
0,5g
Sůl kamenná
150g
Petržel kořen
0,5g
Mikro bylinky – Lichořeřišnice
75g
Šalotka banánová
300g
Víno bílé, suché
450g
Máslo 82%
5g
Sůl kamenná
2g
Pepř černý celý – mlýnek
Doplňky:
350g
Dýně muškátová
1g
Lístky červené řepy
Bylinkový olej:
200g
Metro Chef Petržel listová
200g
Olej slunečnicový

Postup přípravy

Příprava kapra (cca 30 minut):
Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě, proti růstu šupin. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce. Kůži na povrchu lehce nakrojíme, ve směru žeberních kostí – maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče. Porce ze všech stran osolíme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů). Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme. Vysoké porce kapra je potřeba ješte dopékat v troubě na 150 °C cca 5–10 minut.
Příprava omáčky (cca 90 minut):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu vytavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně vše restujeme dozlatova. Poté přidáme do základu cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník nebo vymixujeme dohladka. Po mixování musí omáčka přejít varem, protože vlivem vmixovaného vzduchu zesvětlá. Povařením vzduch uniká a barva omáčky se vrátí do původního stavu.
Šťouchané brambory (cca 50 minut):
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě  doměkka. Vodu odcedíme a vše rozmačkáme na malé kousky společně s měkkým máslem. Před servírováním vmícháme nadrobno nakrájenou pažitku.
Komentář kuchaře:
Omáčku můžeme doplnit kostičkami roztavené slaniny.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Fish
Další recepty s rybami

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je