Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
Kapr (půlky)10g
Sůl kamenná70g
Olej rostlinnýOmáčka:
150g
Slanina bez kůže300g
Mrkev250g
Celer bulvový250g
Petržel kořenová150g
Cibule žlutá0,1g
Bobkový list1g
Pepř černý, celý1g
Nové koření, celé30g
Cukr krystal80g
Citron (na šťávu)150g
Povidla švestková bez jablek250g
Víno, červené, suché100g
Brusinkový kompot1000g
Kuřecí vývar (vlastní výroba)15g
Sůl kamennኝouchané brambory s pažitkou
2500g
Brambory, varný typ C150g
Máslo 82%20g
Sůl kamenná15g
MCH Pažitka čerstváDoplňky:
300g
Mrkev150g
Celer bulva0,5g
Sůl kamenná150g
Petržel kořen0,5g
Mikro bylinky – Lichořeřišnice75g
Šalotka banánová300g
Víno bílé, suché450g
Máslo 82%5g
Sůl kamenná2g
Pepř černý celý – mlýnekDoplňky:
350g
Dýně muškátová1g
Lístky červené řepyBylinkový olej:
200g
Metro Chef Petržel listová200g
Olej slunečnicovýPostup přípravy
Příprava kapra (cca 30 minut):
Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě, proti růstu šupin. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce. Kůži na povrchu lehce nakrojíme, ve směru žeberních kostí – maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče. Porce ze všech stran osolíme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů). Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme. Vysoké porce kapra je potřeba ješte dopékat v troubě na 150 °C cca 5–10 minut.
Příprava omáčky (cca 90 minut):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu vytavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně vše restujeme dozlatova. Poté přidáme do základu cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník nebo vymixujeme dohladka. Po mixování musí omáčka přejít varem, protože vlivem vmixovaného vzduchu zesvětlá. Povařením vzduch uniká a barva omáčky se vrátí do původního stavu.
Šťouchané brambory (cca 50 minut):
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu odcedíme a vše rozmačkáme na malé kousky společně s měkkým máslem. Před servírováním vmícháme nadrobno nakrájenou pažitku.
Komentář kuchaře:
Omáčku můžeme doplnit kostičkami roztavené slaniny.