Měsíc kávy

poznejte rozmanitost chuti kávy a její přípravy
Povzbuzující nápoj, symbol odpočinku, doplněk společenských setkání, důležitý obchodní artikl. Káva je světovým fenoménem ve všech svých podobách. Pijeme ji už stovky let. Poprvé kávu ze svých cest po Africe přivezli arabští obchodníci, kteří vařením upražených zrn připravovali nápoj s názvem „qahwa“, který převzaly další jazyky. Jiné prameny zase uvádějí, že označení nápoje je odvozeno od slova Kaffa, což je oblast v Etiopii, z níž káva původně pochází. Bez ohledu na původ názvu se její pití brzy stalo společenskou událostí a v 15. století začaly v Istanbulu vznikat první kavárny. Do Evropy si ale káva hledala cestu téměř dvě stě let – k rozmachu kávové kultury v evropských městech došlo až v 17. století. Zajímavé je, že už o století dříve prodávali benátští lékárníci semena coffea arabica, tedy kávovníku arabského, jako povzbuzující lék. A nechali si za ně platit velmi vysoké ceny.
V čem je rozdíl?
Arabiku od robusty odlišuje chuť i obsah kofeinu, zásadní rozdíl spočívá i v ceně. Arabika je jemnější, s širokým spektrem chutí a aromat. Díky svému plnému chuťovému profilu je nejoblíbenější na světě. A tomu odpovídá i její cena. Pokud byste pili jen robustu, moc byste si nepochutnali. Má spíš zemitou a dřevitou chuť, oblibu si získala pro svůj vysoký obsah kofeinu. Robusta se proto přidává do kávových směsí, kde tvoří zhruba třetinu množství.