poznejte rozmanitost chuti kávy a její přípravy

Povzbuzující nápoj, symbol odpočinku, doplněk společenských setkání, důležitý obchodní artikl. Káva je světovým fenoménem ve všech svých podobách. Pijeme ji už stovky let. Poprvé kávu ze svých cest po Africe přivezli arabští obchodníci, kteří vařením upražených zrn připravovali nápoj s názvem „qahwa“, který převzaly další jazyky. Jiné prameny zase uvádějí, že označení nápoje je odvozeno od slova Kaffa, což je oblast v Etiopii, z níž káva původně pochází. Bez ohledu na původ názvu se její pití brzy stalo společenskou událostí a v 15. století začaly v Istanbulu vznikat první kavárny. Do Evropy si ale káva hledala cestu téměř dvě stě let – k rozmachu kávové kultury v evropských městech došlo až v 17. století. Zajímavé je, že už o století dříve prodávali benátští lékárníci semena coffea arabica, tedy kávovníku arabského, jako povzbuzující lék. A nechali si za ně platit velmi vysoké ceny.

Pražení je věda

Sklizená kávová zrnka mají zelenou barvu a v této podobě se prodávají na aukcích a trhu. Spektrum chutí a aromat získá káva až během pražení, za něž zodpovídají odborníci – pražiči. Ta kvalitně upražená neobsahuje světlá, nedopražená či tmavá, přepražená zrna a úlomky, naopak je komplexní. Tmavá zrnková směs byla pražena delší dobu a poskytne intenzivní hořkou chuť. Světlejší zrna ukazují na kratší dobu pražení a káva se vyznačuje kyselejší chutí s ovocnými podtóny. Zakoupit můžete také středně dlouho praženou kávu s hořkými i kyselými tóny v rovnováze.

Svět v kapsli

Kávové kapsle jsou skvělým pomocníkem pro ty, kteří preferují rychlost, nemají potřebu experimentovat a chuť výsledné kávy rádi svěří do rukou výrobce kapslí. Navíc ocení maximální jednoduchost výroby nápoje, širokou nabídku nejrůznějších druhů káv ze všech koutů světa i plno rozličných příchutí. Bez starostí tak za pár vteřin připravíte espresso a během minuty můžete návštěvě servírovat třeba oříškové cappuccino.
Nabídka kapslí

Nezaměnitelná vůně mleté kávy

Nezbytností nejen pro milovníky klasického „turka“ je mletá káva. Kdo nemá k dispozici mlýnek na kávu nebo mu práce s ním připadá zbytečně zdlouhavá, balení předem namleté kávy nepochybně uvítá. Kávu jen nasypete do hrnku, kávovaru, frenchpressu nebo třeba moka konvičky a za chvíli si ji už můžete vychutnat tak, jak ji máte rádi.
 Významná komodita

Významná komodita

Zpracováním kávy se na celé planetě zabývá pětadvacet milionů lidí, z nichž většina žije v rozvojových zemích. Pěstování a vývoz kávy výrazně ovlivňuje místní ekonomiky – ostatně káva je po ropě druhou nejvýznamnější komoditou na světových trzích. Kávovník je stálezelený keř, kterému se daří v subtropickém a tropickém pásmu. Pěstuje se v Jižní a Střední Americe ve státech, jako je Kolumbie, Venezuela, Bolívie, Brazílie, Peru a další. Rozsáhlé kávové plantáže jsou v afrických zemích – v Keni, Etiopii, Tanzanii a Ugandě. K významnými producentům se řadí také Vietnam a Indie.

V čem je rozdíl?

Arabiku od robusty odlišuje chuť i obsah kofeinu, zásadní rozdíl spočívá i v ceně. Arabika je jemnější, s širokým spektrem chutí a aromat. Díky svému plnému chuťovému profilu je nejoblíbenější na světě. A tomu odpovídá i její cena. Pokud byste pili jen robustu, moc byste si nepochutnali. Má spíš zemitou a dřevitou chuť, oblibu si získala pro svůj vysoký obsah kofeinu. Robusta se proto přidává do kávových směsí, kde tvoří zhruba třetinu množství.

Sklizeň kávových třešní

Sklizeň kávových třešní

Sklizeň a sušení představuje poměrně složitý proces, na malých farmách se plody sbírají ručně, na velkých plantážích se zpracovávají strojově pomocí česacích strojů. Plodům kávovníku se říká třešně, jsou červené a obsahují dvě zrnka obalená dužinou a slupkou. Po sklizni se slupka s dužinou oddělí, aby zbyla čistá kávová zrnka. To se provádí několika způsoby. Nejstarší, který používali farmáři v Etiopii odpradávna, je takzvaná suchá metoda. Třešně kávovníku se suší na slunci ve speciálních sítech, kterým se říká africké postele, a plody se musejí neustále obracet. Jiný způsob je promývání, při němž se zrno od dužiny mechanicky oddělí během namáčení. Až poté následuje sušení na slunci nebo v mechanizovaných sušičkách.