Vařené, dušené, uzené a sušené šunky se řadí k nejoblíbenějším masným výrobkům. Vyrábějí se v různých podobách a konkrétní receptury a postupy se liší nejen v jednotlivých zemích, ale i v jejich regionech. V sortimentu MAKRO je pro vás připraveno více než 100 druhů šunky tuzemských i zahraničních výrobců.

Oblíbené druhy šunky

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.

  • Dušená šunka

    Dušená šunka v MAKRO

    Dušené vepřové, kuřecí či krůtí šunky patří k nejprodávanějším produktům své kategorie.

  • Italská sušená šunka

    Italská šunka v MAKRO

    Itálie je ve výrobě sušených šunek světovou velmocí, nejznámější z nich je Prosciutto di Parma.

  • Španělská sušená šunka

    Španělská sušená šunka v MAKRO

    Sušené šunky ze Španělska se liší především v použití masa z různých druhů vepřů.


Tipy z našeho sortimentu



Více o šunkách

  • Sušené šunky

    Sušené šunky zrají v prostorách s optimálním prouděním vzduchu několik měsíců, speciální druhy i několik let. Konzumují se samostatně, využití však najdou i v pokrmech studené a teplé kuchyně. Mezi nejznámější výrobce patří Itálie, Španělsko, Německo či Rakousko.

  • Dušené šunky

    Základní surovinou pro výrobu šunky je vepřová kýta. Pokud je použita jiná surovina, musí být tato informace na výrobku uvedena (např. kuřecí prsní šunka, dušená šunka z plece). Nasolené, mechanicky zpracované maso se plní do forem či obalů a poté následuje tepelná úprava.

  • Uzené šunky

    V případě uzených šunek dochází v průběhu výroby ke kontaktu s kouřem z různých druhů dřeva, díky čemuž získá maso specifické chuťové vlastnosti. V současné době se využívají moderní udicí komory, které umožnují v průběhu uzení regulovat teplotu, vlhkost a hustotu kouře.

Kvalitativní dělení

Šunky se podle vyhlášky Ministerstva zemědělství dělí na tři jakostní kategorie. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat minimálně 16 % čistých svalových bílkovin (ČSB), zatímco u výběrové šunky je nejnižší možnou hodnotou 13 %. Třetí kategorií jsou šunky standardní (alespoň 10 % ČSB). Výrobky s nižší hodnotou než 10 % nesmějí nést název šunka – najdete je pod označením nářez.