Španělské sušené šunky patří mezi vyhledávané lahůdky po celém světě. Za jejich specifickou chutí stojí pečlivý výběr masa, tradiční proces zrání a jedinečné podmínky, v nichž se šunka po dobu několika měsíců suší. Její využití v kuchyni je poměrně všestranné, nejkvalitnější druhy se nejčastěji podávají samostatně jako delikatesa.

Tipy z našeho sortimentu

  • Vetas de Oro Jamón Ibérico, plátky chlaz. 1x 100

    Vetas de Oro Jamón Ibérico v MAKRO

    Delikátní sušená šunka připravená tradičním postupem, která svou jedinečnou chuť i texturu získává během zrání v přírodních sklepích.

  • Jamón Serrano Valent b. k. chlaz. váž.

    Jamón Serrano Valent b. k. chlaz. váž. v MAKRO

    Prvotřídní sušená šunka na kosti se uplatní jako součást studených předkrmů i v pokrmech teplé kuchyně.

    Více o produktu


Více o španělské sušené šunce

  • Jak se vyrábí

    Očištěné kýty se důkladně nasolí a na několik dnů se uloží do chladné místnosti. Posléze se z povrchu masa odstraní sůl a kýta se nechá delší dobu zrát – minimálně jeden měsíc. Následuje proces sušení na horském vzduchu v prostorách s regulovanou teplotou.

  • Jamón ibérico

    Slavná šunka se vyrábí z masa černých iberských vepřů, kteří žijí na rozsáhlých pastvinách a v jejich přírodní stravě převažují žaludy z dubů rostoucích výhradně na Pyrenejském poloostrově. Způsob chovu i složení stravy se odráží v delikátní chuti jejich masa, jeho složení i textuře.

  • Jamón serrano

    Sušená šunka vyrobená z masa bílých vepřů je pro Španelsko významným vývozním artiklem. Pochází z vepřů žijících ve velkochovech a krmených běžným krmivem. Rozdíly v kvalitě a intenzitě chuti jsou dány především dobou zrání, která se obvykle pohybuje od 9 do 24 měsíců.

Druhy sušené šunky

Konkrétní typ sušené šunky a druh masa, které bylo k její výrobě použito, jsou vždy uvedeny na etiketě. Jamón znamená zadní kýta, výraz paleta označuje přední kýtu. Jamón serrano se dále dělí podle délky zrání – bodega (9–12 měsíců), reserva (12–15 měsíců), gran reserva (15–24 měsíců). V případě iberské šunky hraje roli způsob chovu a druh krmiva – termín de bellota označuje nejkvalitnější šunky pocházející z vepřů, kteří dosáhli požadované hmotnosti konzumací žaludů a bylin v dubových hájích. De recebo znamená, že zvířata musela být navíc dokrmována běžným organickým krmivem. Šunka označená jako de cebo pochází z vepřů krmených pouze běžným krmivem.


Více o španělské sušené šunce

  • Kaviár

    Kaviár v MAKRO

    Delikátní rybí jikry jeseterovitých ryb se řadí mezi nejluxusnější delikatesy na světě.

  • Dušená šunka

    Dušená šunka v MAKRO

    Dušené vepřové, kuřecí či krůtí šunky patří k nejprodávanějším produktům své kategorie.

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.

  • Vysočina

    Vysočina v MAKRO

    Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.