Chorizo má podobu pikantní klobásy nebo salámu a tradicí jeho výroby se pyšní mnoho španělských regionů – ročně se vyprodukuje až 50 000 tun. Existuje bezpočet variant, které se liší tvarem, strukturou, způsobem přípravy i intenzitou chuti. V sortimentu MAKRO je pro vás připraveno několik druhů této vyhlášené lahůdky.

Tipy z našeho sortimentu


Více o chorizu

  • Chuťové variace

    Existuje celá řada typů – chorizo může být syrové, sušené nebo uzené. Základem je nejčastěji vepřové maso, vyrábějí se však i varianty s hovězím či zvěřinou. Nepostradatelnou ingrediencí je mletá červená paprika, kterou nejčastěji doplňuje sůl, česnek a bylinky. V některých oblastech se do náplně přidávají také brambory.

  • Jak se vyrábí

    Podle typu se řídí poměr libového a tučného masa, které se dále ochucuje vybraným kořením. K masu se následně přidává bílé víno, které podpoří proces fermentace, díky níž chorizo získá svou typickou navinulou chuť. Směs se nechá dva dny odležet, poté se naplní do střev a nechá zrát a sušit. V severních regionech se chorizo často udí v kouři z různých druhů místního dřeva.

  • Kulinářské využití

    Chorizo výtečně chutná samostatně jako chuťovka (tapas) k vínu, používá se však i při přípravě pokrmů teplé kuchyně. Často se přidává do luštěninových pokrmů, kterým propůjčí lehce pikantní nádech – výborně chutná v čočkové či fazolové polévce a dobře ladí také s cizrnou. Uplatní se také v dušených zeleninových pokrmech a rajčatových omáčkách na těstoviny.

Druhy choriza

Podle konkrétního výrobního postupu a použitých ingrediencí se rozlišuje několik druhů choriza. Přívlastek dulce označuje jemné a nepálivé varianty. Příznivci ostřejších chutí mohou sáhnout po variantě picante, případně super picante nebo del fuego. K exkluzivním lahůdkám patří chorizo ibérico vyrobené z masa španělských černých vepřů.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Olivy

    Olivy v MAKRO

    Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.

  • Španělská sušená šunka

    Španělská sušená šunka v MAKRO

    Sušené šunky ze Španělska se liší především v použití masa z různých druhů vepřů.

  • Francouzské paštiky

    Paštiky v MAKRO

    Jemné paštiky z prvotřídních ingrediencí jsou výtečným předkrmem i součástí obložených mís.

  • Čabajská klobása

    Čabajka v MAKRO

    Pikantní klobása kořeněná paprikou, kmínem, pepřem či česnekem je držitelem ochranné známky EU.