Chorizo má podobu pikantní klobásy nebo salámu a tradicí jeho výroby se pyšní mnoho španělských regionů – ročně se vyprodukuje až 50 000 tun. Existuje bezpočet variant, které se liší tvarem, strukturou, způsobem přípravy i intenzitou chuti. V sortimentu MAKRO je pro vás připraveno několik druhů této vyhlášené lahůdky.
Tipy z našeho sortimentu
-
Tenké plátky salámu chorizo se uplatní jako tapas nebo jako součást sendvičů.
Více o produktu
-
Chorizo Artesano salám chlaz., 1x 170 g
Originální chorizo ze španělské produkce je vyrobeno tradičním způsobem podle klasické receptury.
Více o chorizu
-
Chuťové variace
Existuje celá řada typů – chorizo může být syrové, sušené nebo uzené. Základem je nejčastěji vepřové maso, vyrábějí se však i varianty s hovězím či zvěřinou. Nepostradatelnou ingrediencí je mletá červená paprika, kterou nejčastěji doplňuje sůl, česnek a bylinky. V některých oblastech se do náplně přidávají také brambory.
-
Jak se vyrábí
Podle typu se řídí poměr libového a tučného masa, které se dále ochucuje vybraným kořením. K masu se následně přidává bílé víno, které podpoří proces fermentace, díky níž chorizo získá svou typickou navinulou chuť. Směs se nechá dva dny odležet, poté se naplní do střev a nechá zrát a sušit. V severních regionech se chorizo často udí v kouři z různých druhů místního dřeva.
-
Kulinářské využití
Chorizo výtečně chutná samostatně jako chuťovka (tapas) k vínu, používá se však i při přípravě pokrmů teplé kuchyně. Často se přidává do luštěninových pokrmů, kterým propůjčí lehce pikantní nádech – výborně chutná v čočkové či fazolové polévce a dobře ladí také s cizrnou. Uplatní se také v dušených zeleninových pokrmech a rajčatových omáčkách na těstoviny.
Druhy choriza
Podle konkrétního výrobního postupu a použitých ingrediencí se rozlišuje několik druhů choriza. Přívlastek dulce označuje jemné a nepálivé varianty. Příznivci ostřejších chutí mohou sáhnout po variantě picante, případně super picante nebo del fuego. K exkluzivním lahůdkám patří chorizo ibérico vyrobené z masa španělských černých vepřů.
Oblíbené lahůdky a masné výrobky
-
Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.
-
Sušené šunky ze Španělska se liší především v použití masa z různých druhů vepřů.
-
Jemné paštiky z prvotřídních ingrediencí jsou výtečným předkrmem i součástí obložených mís.
-
Pikantní klobása kořeněná paprikou, kmínem, pepřem či česnekem je držitelem ochranné známky EU.
Zaregistrujte se k odběru novinek!
Zadat email
nebo
získat MAKRO kartu