Červená řepa je oblíbená kořenová zelenina. V létě a na vrcholu sezóny si ji vychutnáváme i s krásnou natí. Typickým poznávacím znamením je její intenzivní zbarvení díky betainovým pigmentům, které jsou rozpustné ve vodě a zbarví vše, na co přijdou. Řepa je zvláštní i tím, že i po delší tepelné úpravě drží svůj tvar podobně jako třeba bambusové výhonky nebo vodní kaštany. Chuťově je řepa většinou příjemně nasládlá, přičemž obsah cukru se liší podle odrůdy. Krmná a cukrová řepa je šlechtěná právě za účelem co nejvyššího obsahu cukru.


Věděli jste že..?

Syrová řepa je sice poměrně tvrdá a křupavá, stačí jí však delší pobyt ve slaném nebo kyselém prostředí, kde krásně změkne a pustí šťávu.

Pokud řepu párujete s ostatní zeleninou, počítejte s tím, že řepa vše ve svém okolí zbarví dočervena nebo dorůžova.

Řepu je možné připravit na mnoho způsobů - pečenou, vařenou i syrovou. Pečená řepa je asi "nejpřístupnější", protože po pečení změkne a její chuť zesílí a zesládne.


Nákup a skladování

Na trhu najdete nejrůznější druhy řepy. Klasickou kulatou červenou řepu i její protáhlou variantu, která se díky tvaru výtečně zpracovává. Podle barvy pigmentu může být řepa červená, oranžová, světle žlutá i červená s bezbarvými proužky na průřezu.

Sezónní řepu v létě nebo na přelomu podzimu můžeme vidět na trhu i s natí. Na kvalitu a čerstvost řepy ale nemá přítomnost natě zásadní vliv. Skladovaná řepa bez natě vydrží i přes dlouhé zimní měsíce v dobré kondici.

Při nákupu vybírejte řepu, která je na svůj objem těžká. Bulvy by neměly být vyschlé, změklé ani nijak poškozené. Pro skladování je nejlepší spodní šuplík v lednici, kde řepa bez problémů vydrží řadu dní.

Příprava

Před použitím je potřeba řepu vždy důkladně umýt, protože často obsahuje zbytky zeminy. Loupat je potřeba jen řepu, kterou chceme využít zasyrova. Pro tepelnou úpravu je lepší nechat řepu i se slupkou, která zabrání ztrátě barvy při vaření.

Při čištění zbavíme řepu zbytků stonku, slupky a drobných kořínků, které má řepa na konci. K očištění obvykle postačí jen škrabka a krátký nožík.

Řepa na řezu nemění barvu, takže si ji můžete připravit i s předstihem a ve větším množství. Zpracovanou a nakrájenou řepu pak stačí jen uskladnit v lednici a zakrýt, aby neoschla.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.