Rajče je úžasné a všestranné ovoce, které řadíme k plodové lilkovité zelenině. Chutná sladce, kysele a slaně zároveň a podle odrůdy v různém vzájemném poměru. Rajčata mají relativně vysoký obsah glutamátu, proto mají výraznou i chuť a jsou i velmi aromatická, což z nich v kuchyni dělá velmi populární surovinu.


Věděli jste že..?

Základní metoda pro loupání rajčat ve větší várce je loupání krátkým spařováním? Rajčata se nejprve dobře očistí a poté se každé rajče na špičce nakrojí do kříže.

Připravená rajčata se postupně krátce spařují ve velkém hrnci s vroucí vodou. Stačí cca půl minuty, maximálně minuta. Poté se rajčata vyloví a co nejrychleji zchladí v ledové lázni.

Spařením se u rajčat uvolní slupka, která se pak dá snadno sloupnout. Rajče se pak podle potřeby buď jen hrubě nakrájí nebo je můžete přepůlit a zbavit semínek s tekutým středem.


Nákup a skladování

Sezónní rajčata si užíváme celé léto a ještě na začátku podzimu. Celoročně jsou pak dostupná moderní skleníková rajčata, jejichž kvalita se liší podle ceny, země původu i odrůdy.

Při nákupu vybírejte podle jejich vůně i podle barvy, která by měla odpovídat vzhledem k dané odrůdě. Rajčata by měla být přiměřeně měkká, ale ne zas tolik, aby byla potlučená.

Rajčata můžete bez problémů skladovat při pokojové teplotě nebo ve spíži, ve které ještě postupně dozrávají. Tradičně se uvádí, že jsou citlivá na poškození chladem, a nedoporučuje se jejich skladování v lednici. U běžných celoročních rajčat jim tím ale příliš neuškodíte a dá se tak navíc prodloužit jejich trvanlivost.

Příprava

Po očištění z rajčat odstraňujeme stopku a část rajčete okolo stopky. Samotná slupka obsahuje nezanedbatelnou část aroma rajčat, proto rajčata loupeme v závislosti na použití.

To samé platí i o odstraňování semínek, které jsou obalená v gelovém středu. Ten je bohatý na kyseliny a tvoří velkou část chuti rajčete. V dužině je pak nejvíce uložených cukrů a aminokyselin.

Na rajčata si vždy připravte velmi ostrý nůž a při jejich krájení buďte hodně opatrní, aby vám nůž nesklouzl. Pokud chcete nakrájet více třešňových rajčat jedním tahem, přitiskněte je plochou otevřenou dlaní podobně jako při filetování.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.