Postup:
Příprava masa:
1. Slaninu nakrájíme na špalíčky 5 mm silné a 5 cm dlouhé a vložíme do chladničky.
2. Maso odblaníme, rozkrojíme po vlákně na díly o průměru 7 cm a prošpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé díly zdrezírujeme provázkem, aby maso lépe drželo tvar, a poté je opečeme na sádle ze všech stran.
4. Maso vyjmeme a na výpeku dál připravujeme základ na omáčku.
Příprava omáčky:
1. Nové koření, celý pepř a bobkový list zalijeme vodou. 5 minut povaříme, stáhneme z ohně a necháme koření vyluhovat.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
Příprava noků:
1. Nejdříve připravíme odpalované těsto.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
Podávání:
1. Na levou stranu teplého talíře umístíme napařené noky, na střed nalijeme porci teplé omáčky a do ní přeložíme teplé řezy masa.