Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kimchi

Kimchi

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 7 hodin

Ingredience:

 
  • 1000 g pekingského zelí

  • 2 polévkové lžíce gochugaru (korejské mleté chilli, případně jiné chilli)

  • 2 polévkové lžíce česneku nasekaného najemno

  • 1 polévková lžíce zázvoru nasekaného najemno

  • 2 polévkové malých sušených solených krevet (dají se koupit v asijských trzích, případně je zaměňte za cca 3 lžíce rybí omáčky nebo za 1 lžíci zkvašené krevetové pasty mam tom a 1 lžíci rybí omáčky)

  • 2 stonky jarní cibulky

  • 2 polévkové lžíce mořské (ne jodizované) soli

  • 2 polévkové lžíce cukru krystal

Postup:

1. Nejdříve zelí podélně rozpůlíme a nakrájíme příčně na zhruba 3 cm široké proužky. Vložíme je do plastové nádoby a pořádně do nich vetřeme smíchaný cukr se solí. Lehce stlačíme a necháme zakryté v lednici alespoň 6 hodin.

2. Dále vytvoříme marinádu smícháním česneku, zázvoru, chilli, krevet nebo pasty a rybí omáčky (či jen rybí omáčky) a přidáme přibližně deci vody.

3. Zelí vyjmeme z lednice, scedíme a smícháme dohromady se vzniklou marinádou. Přidáme nasekanou jarní cibulku a pak vše namačkáme do velké láhve nebo plastové nádoby s uzavíratelným víčkem. Korejci dna nádob ještě vystýlají potravinovou fólií.

4. Zelí uzavřeme a dáme na dva týdny pracovat do tmavého a chladného prostoru a vůbec si ji nevšímáme.

5. Po 14 dnech máme hotovo.  Aby nám však zelí nadále nefermentovalo a mohli jsme ho déle uskladnit, přendáme ho do menších nádob (čistou rukou nebo rukavicí), zalijeme šťávou a uchováme v chladničce až několik týdnů.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina