Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Slaný melounový salát

slany-melounovy-salat-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: 30 minut (marinování 1 den)

Ingredience:
 
  • 1/2 ks vodní meloun bez pecek
  • 50 ml vinný ocet
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • čerstvé bylinky (bazalka, kopr)
Dressing:
 
  • 50 ml olivový olej
  • 1 lžíce hrubozrnná hořčice
  • 1 lžička med
  • 1/2 ks citron – šťáva
Salát:
 
  • rukola
  • čerstvé bylinky (kopr, bazalka)
  • 1–2 ks nakládaná šalotka (připravím si je v nálevu z melounů)
  • 1 hrst vlašské ořechy
  • cherry rajčátka
  • jahody (nemusí být)
  • jedlé kytky (nemusí být)

Postup:

1. Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten podélně nakrájím na celá kolečka.

2. Připravím si směs na marinování – smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka obalím ve směsi, každé kolečko vložím do pytlíku na vakuování a zavakuuji. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1–2 dny.

3. V den servírování si připravím dressing – smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.

4. Vybalím marinovaný meloun, a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám vinný ocet na zvýraznění, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotku
a nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejšími.

5. Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené
šalotky. Já jsem použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).

Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluji i naložený vakuovaný meloun.

Tip:

Meloun v salátu každého překvapí, nečeká kombinaci sladkého se slaným, a je skvělým osvěžením letního salátu. Můžete udělat i jednodušší verzi salátu s melounem. Zkuste smíchat salát polníček, na kostky nakrájený gala meloun (zelený nebo oranžový), cherry rajčátka a vše zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním olivového oleje s balsamico octem a solí. To je vše! Zaručuji, že si tento salát zamilujete. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu nebo si ho vylepšete grilovaným halloumi sýrem a máte hotové skvělé hlavní jídlo.



Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina