Čokoládové brownies s jahodovým coulis

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Brownies:
170g
Čokoláda 70 %165g
Máslo 82 %500g
Vejce165g
ARO Cukr krupice85g
Mouka hladká15g
Kypřící prášek do pečiva36g
Mandle loupanéCoulis:
100g
Jahody čerstvé40g
ARO Cukr krupice30g
Citron (na šťávu)Doplněk:
200g
Jahody čerstvé5g
ARO Cukr moučkovýKaramelová dekorace:
100g
ARO Cukr krupice20g
Med lučníPostup přípravy
Příprava brownies (cca 50 minut):
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a překrájenými mandlemi. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné (cca 15 minut). Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a následně krájíme na porce.
Příprava jahodového coulis (cca 8 minut):
Omyté čerstvé jahody společně s cukrem rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou.
Příprava karamelové dekorace (cca 10 minut):
V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonovou podložku dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.
Příprava jahod (cca 3 minuty):
Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Komentář kuchaře:
Správné brownies má mít silnou čokoládovou chuť, proto je nutné použít čokoládu 70 %.
Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100 % tukem a navíc důkladně vysypat moukou.
Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je připravujeme k denní spotřebě nebo je uchováváme ve speciálních kontejnerech na mřížkách s klimaregulujícími náplněmi (takto můžou ozdoby vydržet až i týden).
Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100 % tukem a navíc důkladně vysypat moukou.
Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je připravujeme k denní spotřebě nebo je uchováváme ve speciálních kontejnerech na mřížkách s klimaregulujícími náplněmi (takto můžou ozdoby vydržet až i týden).