Pečené domácí wafle s jahodami, šlehačkou a nastrouhanou čokoládou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Těsto na wafle:
500g
Mouka hladká17g
Kypřící prášek do pečiva0,5g
Sůl kamenná125g
ARO Cukr krupice170g
Máslo 82%170g
Vejce850g
Mléko 1,5%50g
Tuzemák150g
Olej na opékáníDoplňky:
750g
Jahody čerstvé30g
ARO Cukr moučkový0,2g
Vanilkový lusk čerstvý300g
Smetana 33%100g
Horeca Select Čokoláda 72%Postup přípravy
Příprava těsta a pečení (cca 150 minut):
V kotlíku univerzálního stroje smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce, mléko a vše vymícháme v hladké, hustě tekoucí těsto, které necháme asi 2 hodiny odstát.
Pečení waflí (cca 45 minut):
Spodní část nahřátého waflovače (cca na 180°C) pořeme malým množstvím oleje, naběračkou nalijeme dávku těsta, rovnoměrně ho rozprostřeme, přiklopíme vrchní desku waflovače a pečeme asi 4 minuty. Poté vrchní část odlopíme, je-ji wafle zbarvena dozlatova, přeložíme ji na gastronádobu a proces opakujeme.
Příprava jahod (cca 15 minut):
Osprchované jahody necháme okapat na děrované gastronádobě. Následně je rozložíme vedle sebe na papírovou utěrku. Před servírováním dle potřeby odkrojíme zelenou část a jahodu podélně rozkrájíme na čtvrtiny.
Příprava čokolády (cca 5 minut):
Naměklou čokoládu ručně nastrouháme na hrubém struhadle. Při servírování jí sypeme na wafli.
Příprava smetany (cca 5 minut):
Vychlazenou smetanu na 6°C vyšleháme ručním šlehačem nebo v univerzálním stroji metlou do pevné konzistence.
Příprava cukru (cca 2 minuty):
Do cukřenky nasypeme moučkový cukr, přidáme naříznutý vanilkový lusk a necháme v cukru rozvonět.
Servírování:
Na talíř přeložíme upečenou wafli. Na pravou stranu wafle naaranžujeme čtvrtiny čerstvých jahod, které pocukrujeme včetně wafle moučkovým cukrem s vanilkovým luskem. Pevnou šlehačku přeložíme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a ozdobně jí naneseme na jahody. Wafli doplníme sypanou strouhanou čokoládou.
Komentář kuchaře:
Při šlehání šlehačky je vhodné si nachladit i nádobu, ve které budete šlehačku šlehat.