Rybízové mascarpone s mandlovým griliášem

Rybízové mascarpone s mandlovým griliášem
Doba přípravy90 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
60g
čokoláda (70%)
55g
máslo (82%)
170g
vejce
55g
cukr krupice
30g
hladká mouka
5g
prášku do pečiva
30g
loupané mandle
500g
mascarpone
250ml
smetana (33%)
90g
cukr krupice
60g
pasterované žloutky
30ml
likér Amaretto
0,2g
vanilkový lusk
80g
loupané mandle
50g
cukr krupice
200g
čerstvý rybíz
100g
cukr krupice
60g
plátková želatina
50ml
polosladké růžové víno
100g
čerstvý červený rybíz

Postup přípravy

Příprava brownies:
1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a nahrubo nasekané mandle. Čokoládu rozpustíme s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu, pak přidáme směs mouky a prášku a znovu vymícháme.
2. Vzniklou hmotu rozetřeme do výšky 8 mm na pečicí papír, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C. Hotové brownies jsou na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné. Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky.
3. Délka pečení závisí na výšce pečené hmoty. Po upečení plát necháme na stole vychladnout, papír zespodu zvlhne. Následně plát otočíme a papír snadno stáhneme z korpusu.
4. Korpus přendáme na čistý pečicí papír a vykrojíme z něj obdélník, který přesně kopíruje formu, ve které budeme dezert připravovat.
Rybízové mascarpone:
1. Do kotlíku vložíme mascarpone, amaretto, pasterované žloutky, cukr, zrnka čerstvé vanilky a vyšleháme do husté konzistence. Nakonec vmícháme šťávu z čerstvého rybízu.
2. Formu vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fólií. Do formy pomocí cukrářského sáčku naneseme ochucené mascarpone, 1/2 cm od vrchní hrany formy. Lehkým poklepáváním formy o stůl obsah setřeseme, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny.
3. Na mascarpone položíme ukrojený plát brownies o velikosti formy a mírně přitlačíme. Takto naplněnou formu uzavřeme potravinovou fólií a vložíme do chladničky asi na 3 hodiny.
4. Poté formu vyndáme na pracovní desku dnem vzhůru a opatrně odstraníme formu i fólii. Na povrch dezertu cukrářskou kartou ozdobně naneseme ušlehanou šlehačku. Dezert krájíme hladkým cukrářským nožem, který průběžně namáčíme ve studené vodě.
Mandlový griliáš:
1. Pánev s cukrem pozvolna zahříváme. Působením tepla cukr zkaramelizuje do nazlátlé barvy. Poté do něj vmícháme loupané mandle, obsah pánve vyjmeme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír s olejem a necháme vychladnout.
2. Poté karamel s mandlemi vložíme do silnějšího igelitového sáčku a paličkou na maso vše roztlučeme na malé kousky - griliáš.
Rybízové želé:
1. Z čerstvého rybízu v odšťavňovači prolisujeme šťávu. Do části namočíme plátky želetiny, aby nabobtnala. Druhou část ochutíme cukrem a přivedeme k varu.
2. Z povrchu sebereme pěnu a přidáme namočenou želatinu, která se teplem rozpustí. Tekutinu nalijeme do připravené formy vyložené potravinovou fólií asi do výšky 1 cm a necháme zatuhnout. Poté z želé krájíme pravidelné kostky a dekorujeme s nimi dezert.
Servírování:
Na studený talíř položíme řez rybízového mascarpone, rovnoběžně s čelním řezem naaranžujeme mandlový griliáš do tvaru obdélníku, dezert doplníme čerstvým rybízem a kostkou rybízového želé.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Cake
Další recepty dezertů
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je