Smetanovo-jogurtová zmrzlina slaná
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
100g
Smetana 33%125g
Žloutky pasterované 125g
Cukr krupice0,01g
Vanilka čerstvá400g
Jogurt bílý 10%10g
Sůl kamennáPostup přípravy
Vaření zmrzliny (cca 1,5 hodiny):
Část smetany si rozmícháme se žloutky. Zbývající smetanu nalijeme do hrnce se sendvičovým dnem, přidáme cukr, sůl, zrnka čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Jakmile se smetana vaří, zmírníme příkon, nalijeme do ní rozmíchané žloutky a za stálého míchání zahříváme tento zmrzlinový základ. Jakmile dosáhne teploty 60°C, začne nám houstnout. Správné zhoustnutí vyzkoušíme tak, že do základu ponoříme lžíci, po vyjmutí nám zanechá na lžíci tenký film. V tomto okamžiku základ odstavíme z příkonu tepla, přecedíme přes jemný cedník a nádobu částečně ponoříme do studené vody, abychom urychlili chladnutí. Do chladného základu rozmícháme jogurt.
Mražení zmrzliny (cca 25 minut):
Chladný zmrzlinový základ nalijeme do zmrzlinového stroje, kde se tekutina vymíchává a zároveň chladne až do tuhé konzistence. Pevnou zmrzlinu přendáme do vhodné nádoby, uzavřeme a vložíme do mrazničky.