Variace jahodových knedlíčků z tvarohového těsta

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Těsto:
1000g
ARO Tvaroh měkký200g
ARO toastový chléb150g
Hrubá mouka50g
Vejce100g
Pasterované žloutky5g
Sůl kamennáPosyp 1:
50g
Tvaroh na strouhání30g
Máslo 82%10g
ARO moučkový cukrPosyp 2:
1g
Skořice mletá50g
ARO Cukr krupice50g
Máslo 82%Posyp 3:
50g
Čokoláda 70%50g
Máslo 82%Jahodové coulis:
700g
Jahody čerstvé150g
Cukr třtinový, světlý0,2g
Vanilkový luskDoplněk:
400g
Jahody čerstvéPostup přípravy
Příprava těsta (cca 15 minut):
Nejdříve si okrájíme opečené okraje toastového chleba a následně v kutru rozmělníme. Do kotlíku naváříme tvaroh, mouku, přidáme vejce, žloutky, rozmělněnou žemli, ochutíme solí a v univerzálním stroji s nástavcem "štít", rychlost č.1, rozmícháme do hladka.
Příprava knedlíků (cca 10 minut):
Z připraveného těsta si navážíme dílky o váze 40g, ze kterých vytvarujeme pravidelné kuličky, knedlíky. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě do měkka, asi 7 minut. Poté je drátěným podběrákem vyndáme do gastronádoby s rozpuštěným máslem a důkladně je omastíme.
Příprava jahodového coulis (cca 15 minut):
Čerstvé jahody osprchujeme a necháme okapat na papírové utěrce. Malým nožek odkrojíme zelené části jahod. V mixéru rozmixujeme jahody a poté je propasírujeme přes cedník, abychom z nich odstranili semínka. Jahodové pyré ochutíme cukrem a zrnky čerstvé vanilky.
Servírování knedlíků:
Na dno talíře nalijeme jahodové coulis tak, aby nám pokryl jeho střed. Zbývající část dna talíře mírně pocukrujeme moučkovým cukrem. Do coulis vložíme knedlíček, který obalíme v másle a skořicovém cukru, druhý v nastrouhaném tvarohu s cukrem a třetí v čokoládových hoblinách. Ty si snadno naškrábeme malým nožíkem z povrchu čokolády. Čokoláda musí mít teplotu 18°C. Nakonec do coulis vložíme překrájené čerstvé jahody.
Komentář kuchaře:
Tvarohové knedlíky si můžeme připravit předem, ale vaříme je těsně před sevírováním, jsou lahodně měkké.
Dle chuti a fantazie můžeme tímto způsobem ochutit knedlíky i na sucho opraženou strouhankou pokapanou máslem nebo jemným griliášem.
Dle chuti a fantazie můžeme tímto způsobem ochutit knedlíky i na sucho opraženou strouhankou pokapanou máslem nebo jemným griliášem.