Meruňkové knedlíky

Meruňkové knedlíky
Doba přípravy50 min
NáročnostStřední
Počet porcí3

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
50g
čerstvé droždí
60g
cukr krupice
660g
mléko 1,5%
1500g
hrubá mouka
90g
vejce
15g
kamenná sůl
1200g
čerstvé meruňky
250g
tvrdý tvaroh na strouhání
150g
cukr moučka
300g
máslo 82%

Postup přípravy

Příprava kvásku (cca 10 minut):
1. Droždí promícháme s trochou cukru.
2. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na místě teplém do 40 °C vykynout.
Příprava těsta (cca 30 minut): 
1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.
2. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek a větší polovinu teplého mléka.
3. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2 s pomocí háku po dobu asi 15 minut v hladké, polotuhé a vláčné těsto.
4. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany kotle.
5. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně, nebo na teplém místě.
6. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. Těsto také zdvojnásobí svůj objem.
Zpracování těsta (cca 30 minut): 
1. Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami bez pecek.
2. Naplněné knedlíky musíme pečlivě uzavřít, neboť by se nám při vaření otevřely.
3. Knedlíky necháme opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce.
4. Vykynuté knedlíky vaříme buď v konvektomatu v páře na 99 °C asi 10 minut – čas se řídí velikostí knedlíku, nebo ve vodě.
5. Vaříme-li kynuté knedlíky ve vodě, vkládáme je do vroucí, osolené vody a vaříme je táhnutím asi 3 minuty, pak je obrátíme a opět vaříme 3 minuty.
6. Po uplynutí času jeden vyndáme a rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený.
7. Ostatní vyndáme a ihned je musíme propíchnout dvojzubou vidličkou, jinak se nám srazí a vytvoří se na nich slizká, ztvrdlá část zvaná „brousek“.
8. Po vyjmutí knedlíky potřeme máslem.
Servírování:
1. Uvařené knedlíky před servírováním dobře napaříme a hned je aranžujeme na talíř.
2. Posypeme je moučkovým cukrem, strouhaným tvrdým tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Tipy šéfkuchaře na letní servírování:
Vyzkoušejte osvěžující kombinaci se zmrzlinou!
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na bezmasé pokrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je