Smažené zeleninové placičky s bramborem, jogurtový dip

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Placičky:
600g
Celer bulva600g
Mrkev200g
Petržel kořen15g
Petržel listová20g
Sůl kamenná50g
Vejce100g
Mouka rýžová20g
Cukr krupiceObalení:
500g
Brambory, varný typ B500g
Olej na smaženíDresink:
250g
Jogurt bílý 10 %20g
Máta čerstvá20g
Koriandr čerstvý0,5g
Kmín římský10g
Cukr krupice0,5g
Sůl kamenná500g
Okurka salátová20g
Česnek čerstvýDoplněk:
200g
Okurka salátová10g
Máta čerstváPostup přípravy
Příprava zeleniny (cca 20 min):
Oloupanou mrkev nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak nakrájíme celer a petržel. Listovou petržel otrháme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenkré proužky. Kostičky mrkve, petržele a celeru zblanšírujeme ve vroucí osolené a oslazené vodě cca 3 minuty. Zeleninu ihned zchladíme ve studené vodě, poté scedíme a osušíme. Oloupané brambory nejdříve nakrájíme na tenké plátky a poté na velmi jemné nudličky, které přeložíme do studené vody.
Příprava placiček (cca 10 minut):
Nudličky brambor důkladně osušíme a rozprostřeme na dno gastronádoby. Do mísy vložíme osušenou zeleninu, ochutíme solí a cukrem, přidáme rýžovou mouku, vejce a promícháme. Navážíme díly o hmotnosti 50 g, vytvarujeme kuličky, ty obalíme v nudličkách brambor a dotvarujeme. Smažíme v předehřátém oleji na 170°C dozlatova. Ihned servírujeme.
Příprava dresinku (cca 30 minut):
Den předem dáme na děrovanou gastronádobu (nebo cedník) s gázou či plátýnkem odkapat jogurt. Druhý den ho vložíme do misky, přidáme na nudličky nakrájené lístky máty, koriandru, na malé kostičky nakrájené oloupané okurky. Ochutíme solí, cukrem, čerstvým nastrouhaným česnekem a mletým římským kmínem.
Příprava doplňku (cca 10 minut):
Oloupanou okurku nakrájíme na dlouhé jemné nudličky, doplníme snítkou máty.