Smažený sýr s bulgurem, zeleninou a bramborovo-česnekovým dipem

Smažený sýr s bulgurem a zeleninou
Doba přípravy2 hod 30 min
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
900g
Gouda
500g
METRO Chef Olej na smažení
na obalení
panko strouhanka
na obalení
hladká mouka
na obalení
vejce
1000g
Lilek
750g
Paprika červená
400g
Cibule žlutá
50g
Extra panenský olivový olej
50g
Olej rostlinný
500g
Bulgur
1000g
Zeleninový vývar, vlastní výroby
50g
Extra panenský olivový olej
3g
Kurkuma
150g
Žloutky pasterované
450g
Olej rostlinný
50g
Voda teplá
600g
Brambory (varný typ C)
20g
Česnek čerstvý
200g
Sůl hrubozrnná
15g
Ocet vinný, bílý
5g
Sůl kamenná
0,5g
Chilli sušené, vlasy
30g
Koriandr čerstvý
30g
Máta čerstvá

Postup přípravy

Příprava sýrových hranolků (cca 5 min):
Sýr nakrájíme na širší hranolky a ty usmažíme v trojobalu ve fritéze s předehřátým olejem na 170 °C dozlatova. Poté je ihned servírujeme.
Příprava zeleniny (cca 30 min):
Lilek omyjeme ve studené vodě, odřízneme stonek, podélně rozkrojíme a položíme řezem nahoru do připravené nádoby na pečení. Takto připravený lilek potřeme olivovým olejem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 25 min. Červenou papriku omyjeme ve studené vodě, osušíme, podélně rozpůlíme a vykrojíme jadřinec. Takto připravenou papriku opečeme na grilu z obou stran. Cibuli oloupeme, nakrájíme na 0,8 mm silná kolečka. Gril nebo pánev lehce potřeme olejem a kolečka cibule opečeme dozlatova. Lilek a papriky po grilování nakrájíme na porce.
Příprava bulguru (cca 20 min):
Olivový olej nahřejeme mírně  v kastrolu, přidáme kurkumu a krátce zpěníme a ta se nám rozvoní a uvolní barvu. Poté ji zalijeme zeleninovým vývarem a zavaříme. Přisypeme bulgur (v tenké vrstvě), promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na teple dojít do změknutí. Hotový bulgur prohrábneme masovou vidličkou, aby se propářil.
Příprava dipu (cca 1,5 hod):
Do pečící nádoby nasypeme sůl, na kterou položíme v jedné vrstvě omyté a osušené brambory. Horní stranu brambor nařízneme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C do změknutí asi 1 hodinu. Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout. Do mixeru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka. Dochutíme vinným octem a solí.
Servírování:
Na teplý talíř položíme upečené lilky naproti sobě, ke středu vložíme bulgur tak aby nám vzniklo místo na aioli. Na bulgur poskládáme připravené papriky, cibuli a usmažené farmářské hranolky. Dozdobíme snítky koriandru a máty. (popřípadě chilli vlasy)
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Vegan
Další recepty na bezmasé pokrmy

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je