Smažený sýr s bulgurem, zeleninou a bramborovo-česnekovým dipem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
900g
Gouda500g
METRO Chef Olej na smaženína obalení
panko strouhankana obalení
hladká moukana obalení
vejce1000g
Lilek750g
Paprika červená400g
Cibule žlutá50g
Extra panenský olivový olej50g
Olej rostlinný500g
Bulgur1000g
Zeleninový vývar, vlastní výroby50g
Extra panenský olivový olej3g
Kurkuma150g
Žloutky pasterované450g
Olej rostlinný50g
Voda teplá600g
Brambory (varný typ C)20g
Česnek čerstvý200g
Sůl hrubozrnná15g
Ocet vinný, bílý5g
Sůl kamenná0,5g
Chilli sušené, vlasy30g
Koriandr čerstvý30g
Máta čerstváPostup přípravy
Příprava sýrových hranolků (cca 5 min):
Sýr nakrájíme na širší hranolky a ty usmažíme v trojobalu ve fritéze s předehřátým olejem na 170 °C dozlatova. Poté je ihned servírujeme.
Příprava zeleniny (cca 30 min):
Lilek omyjeme ve studené vodě, odřízneme stonek, podélně rozkrojíme a položíme řezem nahoru do připravené nádoby na pečení. Takto připravený lilek potřeme olivovým olejem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 25 min. Červenou papriku omyjeme ve studené vodě, osušíme, podélně rozpůlíme a vykrojíme jadřinec. Takto připravenou papriku opečeme na grilu z obou stran. Cibuli oloupeme, nakrájíme na 0,8 mm silná kolečka. Gril nebo pánev lehce potřeme olejem a kolečka cibule opečeme dozlatova. Lilek a papriky po grilování nakrájíme na porce.
Příprava bulguru (cca 20 min):
Olivový olej nahřejeme mírně v kastrolu, přidáme kurkumu a krátce zpěníme a ta se nám rozvoní a uvolní barvu. Poté ji zalijeme zeleninovým vývarem a zavaříme. Přisypeme bulgur (v tenké vrstvě), promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na teple dojít do změknutí. Hotový bulgur prohrábneme masovou vidličkou, aby se propářil.
Příprava dipu (cca 1,5 hod):
Do pečící nádoby nasypeme sůl, na kterou položíme v jedné vrstvě omyté a osušené brambory. Horní stranu brambor nařízneme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C do změknutí asi 1 hodinu. Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout. Do mixeru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka. Dochutíme vinným octem a solí.
Servírování:
Na teplý talíř položíme upečené lilky naproti sobě, ke středu vložíme bulgur tak aby nám vzniklo místo na aioli. Na bulgur poskládáme připravené papriky, cibuli a usmažené farmářské hranolky. Dozdobíme snítky koriandru a máty. (popřípadě chilli vlasy)