Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem a skořicí
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1200g
brambor (varný typ B)310g
jemná krupička100g
máslo (82%)100g
vejce15g
kamenná sůl900g
švestek300g
máslo (82%)150g
mletý mák150g
moučkový cukr20g
mletá skořicePostup přípravy
Příprava těsta:
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy (nejlépe ručně) na jemném struhadle s ostrými očky.
2. Na brambory nasypeme jemnou krupičku, prsty nejdříve rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s krupičkou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a vše promícháme.
3. Těsto navážíme na cca 40 g kusy. Z nich vytvarujeme placičky, do kterých zabalíme švestky. Knedlíky musíme při tvarování dobře zabalit, aby se při vaření nerozpadly.
2. Na brambory nasypeme jemnou krupičku, prsty nejdříve rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s krupičkou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a vše promícháme.
3. Těsto navážíme na cca 40 g kusy. Z nich vytvarujeme placičky, do kterých zabalíme švestky. Knedlíky musíme při tvarování dobře zabalit, aby se při vaření nerozpadly.
Vaření knedlíků:
1. Ovocné knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a pomalým varem je vaříme asi 8 minut.
2. Poté je podběrákem vyjmeme a přeložíme do gastronádoby s rozpuštěným máslem. Uvařené knedlíky nejlépe ihned servírujeme.
2. Poté je podběrákem vyjmeme a přeložíme do gastronádoby s rozpuštěným máslem. Uvařené knedlíky nejlépe ihned servírujeme.
Příprava posypu a servírování:
1. Mletý mák v misce smícháme s moučkovým cukrem a mletou skořicí.
2. Na teplý talíř naaranžujeme uvařené knedlíky potřené máslem, které posypeme ochuceným mákem a podlijeme rozpuštěným máslem.
2. Na teplý talíř naaranžujeme uvařené knedlíky potřené máslem, které posypeme ochuceným mákem a podlijeme rozpuštěným máslem.