Zapečené zeleninové těstoviny

Zapečené zeleninové těstoviny
Doba přípravy2 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1000g
semolinové mouky
350g
vejce
150g
čerstvý baby špenát
1500g
batátů
500g
brambor (varný typ C)
200g
mozzarella
10g
kamenná sůl
500ml
zeleninový vývar
300g
cuketa
300g
lilek
300g
bílý chřest
300g
zelený chřest
200g
červená paprika
150g
listový špenát
100ml
extra panenský oliový olej
50g
strouhaný parmazán
20g
čerstvá bazalka

Postup přípravy

Příprava těstovin:
1. Z mouky a vajec vypracujeme tužší těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Na strojku na těstoviny z něj vyválíme plát, který několikrát přehneme a opět protáhneme.
2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.
3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.
4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.
Příprava batátového pyré:
1. Oloupané batáty a brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.
Příprava zeleniny:
1. Omyté lilky, cukety a papriky nakrájíme na kostky o velikosti cca 15 mm a orestujeme je na malém množství oleje dozlatova.
2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).
3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.
4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.
Zapékání a podávání:
1. Na dno vymazaného pekáče položíme čerstvé těstoviny, potřeme je batátovým pyré, posypeme orestovanou zeleninou, opečeným artyčokem a listovým špenátem. Na něj vyskládáme spařený chřest.
2. Následuje další vrstva těstovin, pyré a zeleniny. Poslední vrstvou jsou ve vodě namočené těstoviny, které před zapečením posypeme strouhaným parmazánem.
3. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu. Doba zapékání závisí na výšce a velikosti pekáče.
Náš tip:
Těstoviny můžeme kromě pekáče či gastronádoby zapéct i po jednotlivých porcích do zapékacích misek. Příprava je časově náročnější, ale výsledek vypadá mnohem lépe.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na bezmasé pokrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je