Grilovaná vysoká roštěná
s domácími hranolky a listovým salátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2 000g
Hovězí roštěná. býk200g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl mořská0,5g
Pepř černý, celýdochucení masa:
150g
Hořčice hrubozrnná, francouzská100g
Hořčice dijonská, francouzská30g
Petržel listováDomácí hranolky:
2 000g
Brambory varný typ B500g
Olej řepkový na smažení1g
Sůl Fleur de SelListový salát:
50g
Listy červené řepy50g
Špenát listový baby100g
Srdíčka římského salátu50g
Salát dubový list50g
Salát friseé bělený50g
Olej olivový extra panenský50g
Salát polníčekPostup přípravy
Příprava masa (cca 30 minut):
Maso vyjmeme z vákua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme na gastronádobu vyloženou kuchyňskou utěrkou a necháme tak zvaně vydýchat.
Příprava masa (cca 40 minut):
Nejdříve si grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Maso jemně potřeme olivovým olejem. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí kuchyňské papírové utěrky ji potřeme olejem. Maso přeložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Maso pečeme na stupeň propečenosti " medium rare ". Dotykem prstu nebo teploměrem si zkontrolujeme zda je maso správně pečené. Poté maso přeložíme na čistou gastronádobu a necháme ho asi 10 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Mezi tím si připravíme bramborové hranolky. Při servírováním je mírně osolíme. Před servírováním maso potřeme směsí z hrubozrnné a dijonské hořčice doplněné na nudličky nakrájenou listovou petrželí.
Příprava bramborových hranolek (cca 25 minut):
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na pravidelné steakové hranolky o průměru 1 cm. Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s olejem zahřátým na 165 °C. Nejdříve si je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova. Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku.
Příprava salátu (cca 5 minut):
Lístky salátků omyjeme ve studené vodě, vyjmeme a na cedníku nebo v odstředivce na saláty je necháme okapat. Při servírováním je pokapeme kvalitním olivovým olejem.