hovězí špízy se salátem z chřestu a artyčoků

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2 000g
Hovězí hanger10g
Sůl Fleur de Sel100g
Olivový olej extra panenský1g
Pepř černý, celýDresink:
200g
Olivový olej extra panenský1g
Sůl Fleur de Sel80g
Citron (na šťávu)20g
Cukr třtinovýSalát:
500g
Chřest bíly, čerstvý500g
Chřest zelený, čerstvý500g
Artyčoková srdíčka sterilovaná, celá500g
Rajčata datlová50g
Kapary sterilované50g
Olivový olej extra panenský5g
Sůl Fleur de Sel1g
Bobkový list50g
Citron1g
Nové koření celé20g
Kopr čerstvýPostup přípravy
Příprava salátu (cca 20 minut):
Sterilované artyčoky necháme okapat na papírové kuchyňské utěrce. Dokonale osušené je rozkrojíme podélně na polovinu a ještě jednou osušíme. Poté je vložíme na pánev s velmi malým množstvím olivového oleje a opečeme je z obou stran do nazlátlé barvy. Do kastrůlku nalijeme vodu, osolíme a ochutíme citronovou šťávou, bobkovým listem a novým kořením. Nálev přivedeme k varu. Chřest oloupeme a krátce jej spaříme v připraveném nálevu na skus. Nejdříve spaříme zelený, pak bílý. Spařený chřest vložíme do studené vody s ledem ihned po vyndání z nálevu. Tím zastavíme tepelnou úpravu a chřest bude mít i nadále krásnou barvu. Chřest překrojíme. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme dužninu. Kapary přendáme na malý cedník a necháme okapat. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Všechny připravené suroviny zlehka ochutíme dresinkem.
Příprava dresinku (cca 3 minuty):
Do misky nalijeme olivový olej, sůl, citronovou šťávu, zasypeme třtinovým cukrem a metlou vymícháme hladkou emulzi.
Příprava grilu (cca 5 minut):
Nejdříve si nahřejeme gril na 200 °C. V případě, že máme k dispozici gril, jehož deska je energeticky rozdělena na dvě části, druhou polovinu grilu nahřejeme na 100 °C. Na této části necháme ogrilované špízy odpočinout před servírováním. Nahřátou grilovací desku pečlivě otřeme poolejovanou papírovou utěrkou (s buničinou), než se vytvoří čistá, lesklá nepřilnavá plocha.
Příprava špízu (cca 30 minut):
Omytý hanger osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme ho po vlákně na proužky asi 2 cm široké a o hmotnosti 100 g. Nakrájené proužky masa napícháme na připravené špízové jehly (kovové či dřevěné). Na nahřátém grilu špízy grilujeme po obou stranách. Na gril klademe špízy tak, abychom je při otáčení položili tam, kde bylo volné rozehřáté místo. Grill se tak nezchladí a maso dobře ogrilujeme. Dle přání volíme stupeň propečenosti. Jakmile je maso hotové, přesuneme je na menší příkon tepla a necháme ho 5 minut tzv. "odpočinout". Maso se uvnitř zatáhne a při servírování z něj nevytéká šťáva.
Servírování
Salát promícháme s dresinkem těsně před servírováním. Naaranžujeme jej na talíř a přiložíme k němu špízy.