Domácí sekaná s bramborovou kaší

Doba přípravy160 min
NáročnostStřední
Počet porcí3

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1250g
METRO Chef Hovězí sekané maso - Chuck Roll IRL
750g
CECH Kozomín vepřové maso mleté
150g
METRO Chef Anglická slanina kostkovaná
150g
Cibule žlutá
0,1g
Pepř černý, mletý
10g
Majoránka čerstvá
50g
Česnek čerstvý
100g
MC Vejce podest. "M"
300g
Voda
150g
Žemle (houska)
200g
Mléko 1,5 %
50g
Strouhanka
Doplňky:
200g
Hořčice plnotučná
500g
METRO Chef Kvašené okurky SK 
300g
Cibulky sterilované
250g
Křen čerstvý
1000g
Chléb pšeničný, světlý
2700g
Brambory varný typ C
20g
Sůl kamenná
700g
Mléko 1,5%
150g
Máslo 82%

Postup přípravy

Příprava žemle (cca 5 minut):
Žemli nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Mléko necháme vsáknout a žemli rozmělníme rukama na kaši.
Příprava masového prátu (cca 5 minut):
Do mletého hovězího masa dáme vodu, přidáme sůl a veškeré koření a vymícháme lepivou směs. Přidáme vejce, namočenou žemli a mícháme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a znovu krátce zamícháme. Směs necháme hodinu odležet v lednici.
Příprava masové směsi (cca 75 minut):
Do prátu přidáme mleté vepřové maso, vejce, namočenou žemli a mícháme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a znovu krátce zamícháme. Směs necháme hodinu odležet v lednici.
Tvarování a pečení sekané (cca 60 minut):
Z připravené směsi navážíme díly o váze cca 1 kg. S díly masové směsi je potřeba několikrát rázně uhodit o stůl, abychom z nich odstranili přebytečný vzduch a po upečení nebyly v sekané vzduchové otvory. Sekanou tvarujeme do šišek pomocí lehce namočených rukou ve studené vodě. Vložíme ji do pekáče, povrch sekané potřeme lehce vodou a podélně do ní prsty vytlačíme cca 3cm žlábek. Díky žlábku nám během tepelné úpravy sekaná nepraskne a rovnoměrné nabobtná. Sekanou zapékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Pak ji podlijeme do poloviny výšky teplou vodou a dopékáme při teplotě 160 °C asi 45 minut. Upečenou sekanou přeložíme do čisté nádoby.
Příprava kaše (cca 45 minut): 
Oloupané brambory překrájíme na stejně velké kusy, zalijeme je teplou vodou, ochutíme solí a vaříme doměkka (brambory jsou potopeny). Scezené brambory prolisujeme a za postupného přilévání mléka s máslem vyšleháme na hladkou kaši.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je