Domácí sekaná s bramborovou kaší
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1250g
METRO Chef Hovězí sekané maso - Chuck Roll IRL750g
CECH Kozomín vepřové maso mleté150g
METRO Chef Anglická slanina kostkovaná150g
Cibule žlutá0,1g
Pepř černý, mletý10g
Majoránka čerstvá50g
Česnek čerstvý100g
MC Vejce podest. "M"300g
Voda150g
Žemle (houska)200g
Mléko 1,5 %50g
StrouhankaDoplňky:
200g
Hořčice plnotučná500g
METRO Chef Kvašené okurky SK 300g
Cibulky sterilované250g
Křen čerstvý1000g
Chléb pšeničný, světlý2700g
Brambory varný typ C20g
Sůl kamenná700g
Mléko 1,5%150g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava žemle (cca 5 minut):
Žemli nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Mléko necháme vsáknout a žemli rozmělníme rukama na kaši.
Příprava masového prátu (cca 5 minut):
Do mletého hovězího masa dáme vodu, přidáme sůl a veškeré koření a vymícháme lepivou směs. Přidáme vejce, namočenou žemli a mícháme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a znovu krátce zamícháme. Směs necháme hodinu odležet v lednici.
Příprava masové směsi (cca 75 minut):
Do prátu přidáme mleté vepřové maso, vejce, namočenou žemli a mícháme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a znovu krátce zamícháme. Směs necháme hodinu odležet v lednici.
Tvarování a pečení sekané (cca 60 minut):
Z připravené směsi navážíme díly o váze cca 1 kg. S díly masové směsi je potřeba několikrát rázně uhodit o stůl, abychom z nich odstranili přebytečný vzduch a po upečení nebyly v sekané vzduchové otvory. Sekanou tvarujeme do šišek pomocí lehce namočených rukou ve studené vodě. Vložíme ji do pekáče, povrch sekané potřeme lehce vodou a podélně do ní prsty vytlačíme cca 3cm žlábek. Díky žlábku nám během tepelné úpravy sekaná nepraskne a rovnoměrné nabobtná. Sekanou zapékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Pak ji podlijeme do poloviny výšky teplou vodou a dopékáme při teplotě 160 °C asi 45 minut. Upečenou sekanou přeložíme do čisté nádoby.
Příprava kaše (cca 45 minut):
Oloupané brambory překrájíme na stejně velké kusy, zalijeme je teplou vodou, ochutíme solí a vaříme doměkka (brambory jsou potopeny). Scezené brambory prolisujeme a za postupného přilévání mléka s máslem vyšleháme na hladkou kaši.