Grilované sekané řízečky s pečenými brambory, zeleninou a omáčkou z pečených paprik
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
450g
Hovězí sekané maso – Chuck Roll400g
Vepřový bok bez kosti 50%150g
Cibule žlutá 150g
Voda na prátování15g
Sůl kamenná0,5g
Pepř černý, mletý25g
Česnek čerstvý20g
MC Vejce podest. "M" 180 ks CZ 1.0x25g
Petržel listová0g
MC High Oleic olej 10 l 1.0xPečené brambory:
750g
Brambory varný typ A30g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl kamennáZelenina:
hvězdičky badyánu750g
Kukuřičný klas500g
Paprika červená, čerstvá500g
Paprika žlutá, čerstvá500g
MC Rajčata červ. MM/M 6 kg100g
Olej olivový extra panenský5g
Sůl kamenná500g
Zeleninový vývar, vlastní výrobaOmáčka:
400g
Paprika žlutá, čerstvá30g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl kamenná20g
Paprika červená, kayenskáDoplněk:
15g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava masa (cca 40 minut):
Hovězí maso vložíme do kotlíku univerzálního stroje s nástavcem na míchání (štít) a za postupného přidávání vody vymícháme na rychlost č. 1 nebo 2 lepivý prát. Poté přidáme namletý vepřový bůček, najemno nakrájenou cibuli, překrájené listy petržele a vejce. Směs ochutíme solí, prolisovaným čerstvým česnekem a mletým pepřem. Vše ještě krátce promícháme. Správné ochucení zkontrolujeme opečením malého množství směsi na pánvi a degustováním. Směs přeložíme do gastronádoby a navažujeme 100g kousky, ze kterých tvarujeme kulaté řízečky. Těsně před výdejem je opékáme na předehřátém grilu nebo na pánvi z obou stran dozlatova. Maso musí zůstat uvnitř šťavnaté, proto je opékáme na stupeň propečenosti medium. Po grilování maso necháme odpočinout asi 4 minuty na teplém místě (cca 60 °C), poté je ihned servírujeme.
Příprava brambor (cca 30 minut):
Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem ve studené vodě, podélně je překrájíme na výseče a přeložíme do gastronádoby. Brambory pokapeme olivovým olejem, promícháme a rozložíme vedle sebe na gastronádobu s pečicím papírem. Pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 20 minut doměkka a dozlatova. Poté brambory vyjmeme, ochutíme solí a servírujeme.
Příprava zeleniny (cca 60 minut):
Omyté papriky rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a vyklepeme zbylá semínka. Nakrájíme je na velké trojúhelníky a také je jednotlivě opečeme nasucho do opečené barvy. Papriky však musíme ještě dopéci v troubě na 165 °C cca 8 minut, doměkka. Klasy kukuřice vaříme na skus v zeleninovém vývaru. Poté je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na díly 5 cm dlouhé. Těsně před servírováním je ogrilujeme. Omytá rajčata překrojíme na poloviny, grilujeme je těsně před servírováním. Opečenou zeleninu ochutíme solí. Při podávání ji pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Příprava omáčky (cca 50 minut):
Omyté a osušené papriky potřeme olivovým olejem, přeložíme je na gastronádobu s pečicím papírem a pečeme na 190 °C cca 15 minut dozlatova (na slupce se vytvoří puchýřky). Poté je vyjmeme a gastronádobu přikryjeme poklicí asi na 10 minut. Následně z paprik sloupneme slupku, odstraníme jádřinec, vložíme je do mixéru a vymixujeme jemné pyré, které ochutíme solí. Do kašovité konzistence upravíme omáčku vmícháním olivového oleje. Kayenskou papriku podélně rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme ji na pravidelné kostičky o velikosti 2 mm, které přidáme do ochucené omáčky.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme grilovanou zeleninu, na pravou stranu přeložíme grilované sekané řízečky. Pokrm doplníme lístky petržele a omáčkou servírovanou v mističce.