Grilovaný hovězí tomahawk s domácími hranolkami a celerovou remuládou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
6500g
Hovězí tomahawk100g
Olej olivový extra panenský2g
Pepř černý, celý2g
Sůl Fleur de SelRemuláda:
1000g
Celer bulva500g
Celer řapíkatý5g
Sůl kamenná200g
Jogurt 10%100g
Majonéza50g
Citron (na šťávu)0,5g
Pepř bílý, mletýDomácí hranolky:
1500g
Brambory, varný typ B500g
Olej slunečnicový na smažení1g
Sůl Fleur de SelSalátek:
20g
Lístky červené řepy30g
Frisée salát - bělený50g
Lístky řapíkatého celeru30g
Raddiccio30g
Polníček50g
Olej olivový extra panenskýPostup přípravy
Příprava remulády (cca 20 minut):
Očištěný, omytý bulvový celer nakrájíme na jemné nudličky asi 5 cm dlouhé a 2 mm silné. Řapíkatý cele omyjeme, oloupeme a nakrájíme na příčné tenké plátky. V misce si smícháme jogurt s majonézou, ochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a do remulády vložíme nakrájenou zeleninu. Vše zlehka promícháme a necháme v chladničce odležet. Před servírováním remuládu ochutnáme a dle potřeby dochutíme.
Předpříprava masa (cca 30 minut):
Maso vyjmeme z vákua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme na gastronádovu vyloženou kuchyňskou utěrkou a necháme tak zvaně vydýchat.
Příprava masa (cca 40 minut):
Nejdříve si grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Maso jemně potřeme olivovým olejem. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí kuchyňské papírové utěrky ji potřeme olejem. Maso přiložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Poté maso přeložíme do gastronádoby a pečeme ho v troubě nebo monvektomatu na 220 °C asi 10 minut. Maso pečeme na stupeň propečenosti " medium rare ". Dotykem prstu nebo teploměrem si zkontrolujeme zda je maso správně pečené. Poté maso přeložíme na čistou gastronádobu a necháme ho asi 20 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Mezi tím si připravíme bramborové hranolky.
Příprava bramborových hranolek (cca 25 minut):
Brambory omyjeme a nakrájíme na pravidelné hranolky o průměru 1 cm (se slupkou). Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s oleje zahřátým na 165 °C. Nejdříve si je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova. Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku. Při servírováním je mírně osolíme.
Příprava salátku (cca 5 minut):
Lístky salátků omyjeme ve studené vodě, vyjmeme a na cedníku nebo v odstředivce na saláty je necháme okapat. Při servírováním je pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Servírování:
Na servírovací prkénko položíme opečené maso, nad ním v micse servírujeme celerovou remuládu, vlevo pod maso naaranžujeme horké, čerstvě usmažené hranolky ochucené solí. Pokrm doplníme lístky salátků pokapané olivovým olejem.