Grilovaný hovězí tomahawk s domácími hranolkami a celerovou remuládou

Doba přípravy90 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
6500g
Hovězí tomahawk
100g
Olej olivový extra panenský
2g
Pepř černý, celý
2g
Sůl Fleur de Sel
Remuláda:
1000g
Celer bulva
500g
Celer řapíkatý
5g
Sůl kamenná
200g
Jogurt 10%
100g
Majonéza
50g
Citron (na šťávu)
0,5g
Pepř bílý, mletý
Domácí hranolky:
1500g
Brambory, varný typ B
500g
Olej slunečnicový na smažení
1g
Sůl Fleur de Sel
Salátek:
20g
Lístky červené řepy
30g
Frisée salát - bělený
50g
Lístky řapíkatého celeru
30g
Raddiccio
30g
Polníček
50g
Olej olivový extra panenský

Postup přípravy

Příprava remulády (cca 20 minut):
Očištěný, omytý bulvový celer nakrájíme na jemné nudličky asi 5 cm dlouhé a 2 mm silné. Řapíkatý cele omyjeme, oloupeme a nakrájíme na příčné tenké plátky. V misce si smícháme jogurt s majonézou, ochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a do remulády vložíme nakrájenou zeleninu. Vše zlehka promícháme a necháme v chladničce odležet. Před servírováním remuládu ochutnáme a dle potřeby dochutíme.
Předpříprava masa (cca 30 minut):
Maso vyjmeme z vákua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme na gastronádovu vyloženou kuchyňskou utěrkou a necháme tak zvaně vydýchat.
Příprava masa (cca 40 minut):
Nejdříve si grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Maso jemně potřeme olivovým olejem. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí kuchyňské papírové utěrky ji potřeme olejem. Maso přiložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Poté maso přeložíme do gastronádoby a pečeme ho v troubě nebo monvektomatu na 220 °C asi 10 minut. Maso pečeme na stupeň propečenosti " medium rare ". Dotykem prstu nebo teploměrem si zkontrolujeme zda je maso správně pečené. Poté maso přeložíme na čistou gastronádobu a necháme ho asi 20 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Mezi tím si připravíme bramborové hranolky.
Příprava bramborových hranolek (cca 25 minut):
Brambory omyjeme a nakrájíme na pravidelné hranolky o průměru 1 cm (se slupkou). Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s oleje zahřátým na 165 °C. Nejdříve si je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova. Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku. Při servírováním je mírně osolíme.
Příprava salátku (cca 5 minut):
Lístky salátků omyjeme ve studené vodě, vyjmeme a na cedníku nebo v odstředivce na saláty je necháme okapat. Při servírováním je pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Servírování:
Na servírovací prkénko položíme opečené maso, nad ním v micse servírujeme celerovou remuládu, vlevo pod maso naaranžujeme horké, čerstvě usmažené hranolky ochucené solí. Pokrm doplníme lístky salátků pokapané olivovým olejem.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je