Grilovaný steak Rib Eye s pečenou zeleninou a pikantní salsou Chimichurri
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
Hovězí Rib Eye Argentina MC25g
Sůl mořská150g
Máslo 82%1,5g
MCH Pepř černý, celý100g
Olej rostlinný100g
Cibule červená loupaná40g
Česnek čerstvý loupaný100g
Petržel listová100g
Koriandr čerstvý10g
Uzená sladká paprika20g
Chilli vločky Korejské10g
Pepř černý drcený60g
Ocet vinný,červený200g
Olej olivový extra panenský40g
Citrón čerstvý na štávu1500g
Brambory grenaille malé750g
Paprika červená, čerstvá300g
Cibule červená loupaná750g
Brokolice čerstvá20g
Sůl kamenná150g
Olej olivový extra panenský75g
Koriandr čerstvý50g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava masa (cca 15 minut):
Z hovězího masa si ukrojíme steaky minimálně o výšce 2 cm. Steak potřeme olejem a vložíme na mříže, prohřejeme na 120°C cca 10 minut( 1cm výšky = 10 minut). Poté zprudka opékáme na suché pánvi dozlatova z obou stran, přelijeme rozpuštěným máslem, a vložíme do holdomatu předehřátého na 57°C. Solíme mořskou solí při servírování.
Příprava přílohy (cca 60 minut):
Omyté brambory překrájíme podélně na poloviny, rozložíme na gastronádobu, ( ne ve vrstvě), pokapeme olejem. a vložíme do předehřátéhop konvektomatu. Pečeme na 180°C doměkka. Brambory solíme před servírováním. Papriky překrojíme podélně na poloviny a vykrojíme jadřinec. Následně překrojíme každou polovinu šikmým řezem napůl.( z jedné papriky máme 4 ks). Přeložíme na gastronádobu, pokapeme olejem a taktéž pečeme na 180°C na skus. Oloupanou červenou cibuli překrojíme a rozebereme na lodičky (případně překrojíme) a stejně jako papriky pečeme pokapané olejem na 170°C na skus. ( nespálit) Pečenou papriku s cibulí lehce promícháme a přeložíme do gastronádob. Uchováváme v holdomatu na 70°C k servírování. Brokolici oddělíme od košťálu, rozebereme na růžičky, přeložíme do děrovaných gasronádob a spaříme v konvektomatu pomocí horké páry cca 2 minuty a ihned poté osprchujeme studenou vodou. Po okapání přeložíme do gastronádoby, ochutíme solí a před servírováním zregenerujeme a poté uložíme do holdomatu.
Příprava salsy (cca 40 minut):
Očištěnou, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky. Opláchnutou a osušenou petrželovou nať i koriandr obereme a pokrájíme na tenké proužky, stonky koriandru překrájíme nadrobno. Vše přendáme do mísy, ochutíme kořením, solí, vinným octem, šťávou z citrónu a olivovým olejem, dobře promícháme a necháme aspoň 30 minut odležet. ( Při přípravě velkého množství použijeme místo krájení kutr s tím, že kutrujeme potraviny opakovaně v malém množství a krátce.)
Servírování:
Na teplý talíř přeložíme steak a k němu servírujeme teplou méně obvyklou přílohu. Ke steaku v mističce podáváme salsu. Pokrm doplníme snítkami čerstvého koriandru a listové petržele. Vše pokapeme kvalitním olivovým olejem.