Grilovaný T-bone steak DRY AGE, angeštovo-jahodové chutney

Steakové hranolky

Doba přípravy130 min
NáročnostTěžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
5000g
T bone steak DRY AGE
200g
Olej olivový extra panenský
10g
Sůl maldon
0,5g
Pepř černý, celý
Salotka:300g
50g
Olej olivový extra panenský
1g
Sůl kamenná
Hranolky:
3500g
MCH Brambory AGRIA
150g
Ocet kvasný
8000g
Voda
60g
Sůl kamenná
60g
Glukóza - cukr
500g
Olej na smažení
10g
Sůl kamenná
Chutney:
500g
Angrešt čerstvý
800g
Jahody čerstvé
0,2g
Hřebíček
1g
Skořice celá
200g
Cukr třtinový, světlý
0,2g
Koriandr celý
150g
Cibule bílá
50g
Olej olivový extra panenský
5g
Sůl kamenná
Salát:
100g
Raddichio
50g
Friséé bělené
70g
Salát dubový list
30g
Výhonky hrášku
50g
Rukola
100g
Olej olivový extra panenský

Postup přípravy

Příprava masa (cca 20 minut):
Maso zlehka potřeme olejem a přeložíme na dobře nahřátý gril. Opékáme z každé strany tak, aby stupeň propečenosti byl medium rare. Poté steak ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme cca 5 minut odležet při teplotě cca 60°C. Poté servírujeme.
Příprava šalotky (cca 10 minut):
Neoloupanou šalotku podélně překrojíme na poloviny. Pánev s velmi malým množstvím oleje nahřejeme a poté na ni položíme šalotku, řezy na pánev, a pozvolna opékáme. Jakmile je šalotka zbarvená dozlatova, přiklopíme pánev pokličkou nebo druhou pánví, odstavíme z příkonu tepla a necháme vzv. dojít. Před servírováním šalotku rozebereme na lodičky, ochutíme solí a servírujeme.
Předpříprava brambor (cca 75 minut):
Omyté brambory  krájíme pomocí speciálního kráječe na hranolky a vkládáme je do studené vody. Hranolky promícháme, přeložíme do studené vody. V této vodě je necháme  máčet.cca 60 minut.
Spařování hranolek (cca 20 minut):
Hranolky vyjmeme z vody a přeložíme je do hrnce se studenou vodou, ochucenou solí, glukózou a octem. Přivedeme pod bod varu (cca 90°C) a táhneme dokud hranolky nejdou ohnout. Poté je  vyjmeme na čisté plátno, osušíme a následně vychladíme v schockeru.
Předsmažení (cca 4,5 minuty): 
Hranolky předsmažíme v nahřáté fritéze na 145°C cca 4,5 minuty, okapané opět zchlazujeme nebo zamrazujeme.
Dohotovení hranolek (cca 2-3 minuty): 
Hranolky dosmažíme při teplotě 180-190°C.
Příprava salátku (cca 5 minut): 
Očištěné a omyté saláty natrháme na přiměřeně velké kusy, které při servírování ochutíme kvalitním olivovým olejem.
Příprava chutney (cca 20 minut): 
Angrešt omyjeme odstraníme bubáčky a stopky. Jahody osprchujeme, odřízneme zelené konce a podélně je nakrájíme na čtvrtiny. Oloupanou bílou cibuli nakrájíme nahrubo a orestujeme ji i s kořením na olivovém oleji dosklovata, přidáme angrešt s cukrem a snížíme příkon tepla. Za občasného promíchání dusíme angrešt na skus. Následně přidáme překrájené jahody a již jen krátce vše podusíme. Chutney nakonec ochutíme solí.
Servírování:
Na dobře nahřátý talíř přeložíme grilovaný steak, který doplníme angreštovo-jahodovým chutnay, ochuceným salátem a domácími hranolkami.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je