Hovězí guláš po burgundsku s perníkovými knedlíky

hovězí po burgundsku - servírování
Doba přípravy3 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1000g
Metro Chef hovězí guláš libový, chlazený
20g
sůl kamenná
150g
olej rostlinný
chlebové střítky
Omáčka:
100g
mrkev
150g
slanina bez kůže
100g
celer bulva
50g
petržel kořen
0,5g
bobkový listmletý černý pepř
1g
nové koření
1g
pepř černý, celý
50g
rajčatový protlak dvojitý
50g
cukr krupice
50g
Metro Chef česnek červený, loupaný
40g
ocet kvasný
40g
povidla šestková
100g
váno červené, suché
50g
citron na šťávu
100g
mouka hladká (k zahuštění)
1000g
hovězí vývar, vlastní výroba
Knedlíky:
500g
perník na strouhání
500g
bílé pečivo - housky
400g
mléko 1,5%
200g
vejce
10g
mouka hrubá
20g
sůl kamená
0,5g
muškátový květ mletý

Postup přípravy

Příprava masa a omáčky (cca 160 minut):
Maso opečeme na oleji ze všech stran (cca 10 minut). Oloupanou kořenovou zeleninu nakrouháme na krouhacím stroji na tenké plátky, cibuli nakrájíme nadrobno (nebo taktéž nakrouháme na stroji), slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi na roztavené slanině nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu doměkka společně s kořením, poté přidáme cibuli, strouhaný česnek a dále pozvolna restujeme dozlatova. Přidáme protlak a opět pozvolna restujeme, takže se změní barva protlaku se základem do temně červenohnědé barvy. Poté zasypeme cukrem, přidáme ocet, který musíme odpařit. Zalijeme vývarem, vložíme opečené maso, přidáme povidla a dusíme doměkka. Opečené maso přeložíme do gastronádob, zalijeme hotovým základem s vývarem, vložíme do konvektomatu a přikryté dusíme/pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Ke konci přidáme víno, ochutíme citronovou šťávou a omáčku přecedíme.
Příprava knedlíků (cca 15 minut):
Dvě třetiny perníku na strouhání nakrájíme na kostičky, zbylou třetinu nastrouháme a smícháme s moukou. Žemli nakrájíme na stejné kostičky jako perník. Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme trochu mléka a přisypeme hrubou mouku se strouhaným perníkem, sůl, nasekanou petržel, muškátový květ a za stálého míchání metlou vypracujeme hladké těstíčko, které smícháme s vyšlehanými bílky. Tuto hmotu promícháme s kostičkami žemle a perníku. Tvarujeme buď klasický váleček, nebo libovolné tvary knedlíků.
Vaření knedlíků (cca 30 minut):
Perníkový knedlík připravujeme stejně jako karlovarský. Před vařením ho zabalíme do potravinové fólie nebo vymaštěného alobalu. Můžeme jej tvarovat i do koule. Následně vaříme. Knedlík o průměru cca 5 cm se vaří cca 28 minut na páře v konvektomatu při 80 °C (kalibrace potravinové fólie). Po uvaření necháme knedlík vychladnout ve fólii a pak porcujeme dle potřeby.
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře servírujeme napařené knedlíky, na pravou stravu přeložíme plátek masa, který přeléváme dostatečným množstvím teplé omáčky tak, aby byla částečně vidět mozaika slaniny v mase.
Tip kuchaře:
Omáčku můžeme zahustit i nasucho opraženou moukou.
Abychom nemuseli zahušťovat moukou, ale vlastní surovinou (vymixování zeleniny), uděláme si nejdříve odvar z koření, kterým zalijeme základ. Můžeme si ho připravit i den předem.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je