Hovězí pečeně s rajskou omáčkou

Doba přípravy8 hod
NáročnostStřední
Počet porcí4

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1,5kg
hovězí maso zadní
150g
slanina bez kůže
20g
kamenná sůl
1g
černý mletý pepř
50g
řepkový olej
100g
škvařené vepřové sádlo
150g
žlutá cibule
120g
mrkev
120g
celer bulva
400g
pasírovaná rajčata
70g
rajčatový protlak
1g
celé nové koření
1g
celý černý pepř
0,5g
bobkový list
1g
celá skořice
0,3g
badyán
1g
hřebíček
1000g
zeleninový vývar
40g
cukr krupice
30g
citron na šťávu
15g
kamenná sůl
100g
perník na strouhání
100g
máslo 82%
1600g
houskový knedlík

Postup přípravy

Příprava masa:
Hovězí maso po vlákně prošpikujeme klínky slaniny, zdrezírujeme provázkem a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran dozlatova.
Příprava základu a úprava masa:
1. Očištěnou, na tenké plátky nakrájenou kořenovou zeleninu pozvolna orestujeme na oleji a části špeku doměkka, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme cukr, sůl a necháme lehce zkaramelizovat.
2. Veškeré koření dáme do textilního pytlíčku, přidáme k orestovanému základu spolu s protlakem a opět lehce zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme drcená rajčata, nasrouhaný perník, přivedeme k varu a dochutíme.
3. Opečené maso vložíme do základu a nádobu přikryjeme pokličkou. Maso pečeme při teplotě 140°C po dobu 8 hodin (nejlépe přes noc).
4. Po upečení maso vyjmeme z trouby, necháme téměř vychladnout ve šťávě, poté odstraníme provázek, zabalíme do alobalu a vychladíme.
5. Zeleninu přecedíme, rozmixujeme dohladka, zalijeme šťávou a konzistenci upravíme pozvolným redukováním.
6. Dochutíme cukrem, popřípadě solí. Nakonec vmícháme kostičky vychlazeného másla.
Příprava kvásku:
Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kašovitou směs, tzv.kvásek, který necháme při teplotě cca 37 °C vykynout.
Příprava těsta a knedlíků:
1. Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé, vláčné, hladké těsto, které se nelepí.
2. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta.
3. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme)  a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout), z nichž vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout.
4. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme.
5. Uvařené knedlíky rychle vyndaváme, aby se nám nesrazily, a propícháme je vidličkou. 
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře přeložíme napařené knedlíky, na paravou stranu servírujeme plátky teplého masa. Pokrm podlijeme teplou omáčkou tak, aby byly vidět mozaika slaniny v mase.
Tip šéfkuchaře: 
1. V minulosti se omáčka zahušťovala převážně moukou, nebo škrobem. Já, v případě, že chci dosáhnout výrazné chuti a vynikající konzistence, omáčku zahušťuji redukováním. Při tomto postupu omáčku ochucuji postupně během redukování, resp. vaření.
2. Neobávejte se rozmixovat zeleninu v rajské omáčce, sice trochu zesvětlá, ale pokud ji lehce povaříte, opět ztmavne do správné barvy.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je