Hovězí pečeně s rajskou omáčkou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1,5kg
hovězí maso zadní150g
slanina bez kůže20g
kamenná sůl1g
černý mletý pepř50g
řepkový olej100g
škvařené vepřové sádlo150g
žlutá cibule120g
mrkev120g
celer bulva400g
pasírovaná rajčata70g
rajčatový protlak1g
celé nové koření1g
celý černý pepř0,5g
bobkový list1g
celá skořice0,3g
badyán1g
hřebíček1000g
zeleninový vývar40g
cukr krupice30g
citron na šťávu15g
kamenná sůl100g
perník na strouhání100g
máslo 82%1600g
houskový knedlíkPostup přípravy
Příprava masa:
Hovězí maso po vlákně prošpikujeme klínky slaniny, zdrezírujeme provázkem a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran dozlatova.
Příprava základu a úprava masa:
1. Očištěnou, na tenké plátky nakrájenou kořenovou zeleninu pozvolna orestujeme na oleji a části špeku doměkka, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme cukr, sůl a necháme lehce zkaramelizovat.
2. Veškeré koření dáme do textilního pytlíčku, přidáme k orestovanému základu spolu s protlakem a opět lehce zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme drcená rajčata, nasrouhaný perník, přivedeme k varu a dochutíme.
3. Opečené maso vložíme do základu a nádobu přikryjeme pokličkou. Maso pečeme při teplotě 140°C po dobu 8 hodin (nejlépe přes noc).
4. Po upečení maso vyjmeme z trouby, necháme téměř vychladnout ve šťávě, poté odstraníme provázek, zabalíme do alobalu a vychladíme.
5. Zeleninu přecedíme, rozmixujeme dohladka, zalijeme šťávou a konzistenci upravíme pozvolným redukováním.
6. Dochutíme cukrem, popřípadě solí. Nakonec vmícháme kostičky vychlazeného másla.
2. Veškeré koření dáme do textilního pytlíčku, přidáme k orestovanému základu spolu s protlakem a opět lehce zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme drcená rajčata, nasrouhaný perník, přivedeme k varu a dochutíme.
3. Opečené maso vložíme do základu a nádobu přikryjeme pokličkou. Maso pečeme při teplotě 140°C po dobu 8 hodin (nejlépe přes noc).
4. Po upečení maso vyjmeme z trouby, necháme téměř vychladnout ve šťávě, poté odstraníme provázek, zabalíme do alobalu a vychladíme.
5. Zeleninu přecedíme, rozmixujeme dohladka, zalijeme šťávou a konzistenci upravíme pozvolným redukováním.
6. Dochutíme cukrem, popřípadě solí. Nakonec vmícháme kostičky vychlazeného másla.
Příprava kvásku:
Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kašovitou směs, tzv.kvásek, který necháme při teplotě cca 37 °C vykynout.
Příprava těsta a knedlíků:
1. Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé, vláčné, hladké těsto, které se nelepí.
2. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta.
3. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme) a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout), z nichž vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout.
4. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme.
5. Uvařené knedlíky rychle vyndaváme, aby se nám nesrazily, a propícháme je vidličkou.
2. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta.
3. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme) a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout), z nichž vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout.
4. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme.
5. Uvařené knedlíky rychle vyndaváme, aby se nám nesrazily, a propícháme je vidličkou.
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře přeložíme napařené knedlíky, na paravou stranu servírujeme plátky teplého masa. Pokrm podlijeme teplou omáčkou tak, aby byly vidět mozaika slaniny v mase.
Tip šéfkuchaře:
1. V minulosti se omáčka zahušťovala převážně moukou, nebo škrobem. Já, v případě, že chci dosáhnout výrazné chuti a vynikající konzistence, omáčku zahušťuji redukováním. Při tomto postupu omáčku ochucuji postupně během redukování, resp. vaření.
2. Neobávejte se rozmixovat zeleninu v rajské omáčce, sice trochu zesvětlá, ale pokud ji lehce povaříte, opět ztmavne do správné barvy.
2. Neobávejte se rozmixovat zeleninu v rajské omáčce, sice trochu zesvětlá, ale pokud ji lehce povaříte, opět ztmavne do správné barvy.