Pečená hovězí svíčková s malajským kari a rýžovým crackerem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
500g
Hovězí svíčková50g
Olej olivový extra panenský0,5g
Sůl MaldonMalajské kari:
10g
Rybí omáčka7g
Sojová omáčka50g
Cukr palmový30g
Limetka (na šťávu)10g
Koriandr čerstvý10g
Thajská bazalka čerstvá5g
Chilli papričky čerstvé30g
Kokosový krém10g
Galangal kořen čerstvý10g
Zázvor čerstvý5g
Oříšky burské, neslané2g
Kurkuma čerstvá10g
Česnek čerstvý1g
Olej sezamový10g
Sůl šupinatáDoplňky:
40g
Ořechy burákové pražené, nesolené1g
Jedlé květy Sechuan Button10g
Shiso bylinky20g
Bambusové výhonky10g
Petržel listová1g
Sezam černý40g
Chléb rýžový crackerPostup přípravy
Příprava masa (cca 15 minut):
Hovězí svíčkovou podélně nakrájíme na hranoly 5 cm široké, 2 cm vysoké. Opečeme je na pánvi s malým množstvím olivového oleje ze všech stran na stupeň propečenosti "rare". Poté maso pokapeme kvalitním olivovým olejem, ochutíme solí, přeložíme na gastronádobu a necháme odležet při teplotě 60°C asi 4 minuty. Při servírování odkrajujeme pravidelné porce široké 2 cm.
Příprava oříšků (cca 15 minut):
Nesolené burské oříšky vložíme do pekáče s pečicím papírem a rozpečeme do nazlátlé barvy. Poté část vymixujeme do pasty, kterou přidáme do kari, druhou část rozdrtíme na hrubší kousky cca 2 mm velké, které použijeme při servírování.
Příprava malajského kari (cca 45 minut):
Čerstvý galangal, česnek, zázvor a kurkumu oloupeme na nakrájíme nahrubo. Chilli papričky nakrájíme na kolečka. Spodní část koriandru a bazalky použijeme do pasty. Otrhané lístky překrájíme na nudličky, použijeme je při servírování. Všechny suroviny vložíme do mixéru a vymixujeme do hladké pasty, kterou zlehka orestujeme, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme palmový cukr, pastu z burských oříšků a krátce opovaříme. Konzistence je hustě tekoucí. Nakonec dochutíme rybí omáčkou, sojovou omáčkou, limetkovou šťávou, sezamovým olejem a solí.
Příprava doplňků (cca 5 minut):
Bambusové výhonky nakrájíme na malé kousky asi 2mm velké. Omyté listy petržele nakrájíme na jemné nudličky.
Servírování:
Na teplý talíř na pravou stranu přeložíme řez pečené svíčkové, na levé straně lžící vytvarujeme slzu z kari, do jehož středu naaranžujeme kousky bambusových výhonků, arašídů, nudličky petržele, koriandru a semínka sezamu. Pokrm doplníme shiso bylinkou a linkou z tyčinek květu sechuan button.