Salát s grilovanou zeleninou, couscousem a grilovaným hovězím flapem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
750g
Hovězí Flap100g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl mořská0,5g
Pepř černý, celýCouscous:
150g
Couscous230g
Zeleninový vývar, vlastní výroba0,5g
Sůl kamenná15g
Olej olivový extra panenskýGrilovaná zelenina:
400g
Paprika červená400g
Paprika žlutá200g
Cibule žlutá400g
Lilek15g
Sůl mořská100g
Olej olivový extra panenský0,5g
Pepř čený, celý50g
Koriander čerstvýDoplněk:
10g
Koriander čerstvýPostup přípravy
Příprava couscousu (cca 20 minut):
Zeleninový vývar společně s olivovým olejem přivedeme k varu. Poté do něj vmícháme couscous, přikryjeme poklicí a necháme 15 minut spařit. Couscous odkryjeme a vidličkou důkladně rozmícháme, aby nebyl slepený. Před servírováním couscous regenerujeme.
Příprava grilované zeleniny (cca 45 minut):
Papriky omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a vnitřní žilky. Poté je nakrájíme na větší výseče. Omyté lilky nakrájíme na plátky 7mm silné. Oloupanou cibuli nakrájíme na příčná kolečka 7 mm silná. Všechnu zeleninu postupně ogrilujeme na suché pánvi bez oleje do tmavého zabarvení. Papriky ještě dopékáme v troubě nebo konvektomatu na 150 °C asi 6 minuty. Čerstvý koriander omyjeme a otrhané lístky nakrájíme na jemné nudličky. Grilovanou zeleninu přeložíme do misky a v průběhu servírování ji ochutíme mořskou solí, čerstvým korianderem, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem.
Příprava masa (cca 12 minut):
Ukrojený steak z flapu vložíme na dobře nahřátý gril nebo grilovací pánev (do ruky na grilem sálá teplo) a ogrilujeme na stupeň propečenosti medium-rare. Následně steak necháme asi 5 minut odpočinout na teplém místě 60 °C, aby se steak zatáhl a při krájení nevytékala masová šťáva na krájecí desku.
Servírování:
Na střed teplého talíře nejdříve servírujeme teplý couscous, na něj přeložíme na plátky nakrájený steak, které ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem. Nakonec aranžujeme ochucené kousky grilované zeleniny. Servírovaný pokrm doplníme snítkou čerstvého korianderu a pokapame ho kvalitním olivovým olejem.