Smažený vídeňský řízek s lehkým bramborovým salátem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2000kg
Telecí kýta20g
Sůl kamennáNa obalení:
250g
Mouka hladká350g
Vejce300g
Strouhanka500g
Přepuštěné máslo (na smažení)Salát:
2000g
MCH Brambory Grenaille předvařené30g
Sůl kamenná150g
Cibule červená60g
Hořčice plnotučná20g
Cukr moučkový0,5g
Pepř černý, mletý200g
Okurka sterilovaná25g
Cukr krupiceOchucený vývar:
200g
Hovězí vývar, vlastní výroba100g
Ocet jablečný50g
Olej slunečnicový25g
Cukr krupice10g
Sůl kamennáDoplňky:
50g
Salát Polníček500g
CitronPostup přípravy
Příprava řízku (cca 20 minut):
Plátky telecí kýty o hmotnosti 200g naklepeme přes potravinovou foĺii dotenka (cca 5mm). Poté maso osolíme z obou stran a obalíme nejdříve v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec v prosáté strouhance z bílého pečiva. Smažíme v předehřátém přepuštěném másle na 170°C těsně před servírováním dozlatova.
Příprava salátu ( cca 2 hodiny):
Studené grenaile nakrájíme na plátky asi 5 mm silné a vložíme do misky. Přidáme okurky nakrájené na půlkolečka cca 2mm silné, hořčici, na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli,čerstvě mletý pepř, sůl a zalijeme ho silným horkým ochuceným hovězím vývarem. Krátce promícháme a necháme odležet.
Servírování:
Na teplý talíř přeložíme chladný bramborový salát, přes který servírujeme dozlatova usmažený teplý řízek. Pokrm doplníme citronem a polníčkem.