Telecí saltimbocca s krémovým risottem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2500g
MCH Telecí pečeně100g
MCH Prosciutto crudo30g
MCH Šalvěj čerstvá150g
Máslo 82%500g
Víno bílé20g
Sůl kamenná5g
Pepř černý, celýRisotto:
700g
MCH Rýže arborio150g
Šalotka150g
Olej olivový extra panenský20g
Sůl kamenná500g
Vývar kuřecí (vlastní výroba)250g
Víno bílé250g
Máslo 82%150g
Parmezán Regiano0,5
Chips ze šalvěje0,5
Jedlé květyPostup přípravy
Příprava masa (cca 15 minut):
Telecí pečeni odblaníme a nakrájíme na plátky cca 1,5 cm vysoké (porce cca 200 g). Na plátky telecího masa klademe lístek šalvěje a zabalíme do plátku šunky. Osolíme, opepříme a opečeme z obou stran. Výpek z masa zastříkneme bílým vínem a zjemníme máslem.
Příprava rizota (cca 25 minut):
Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme. Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem. Dochutíme solí. Za občasného míchání vaříme na mírném stupni asi 20 minut. Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota regulujeme vývarem). Při servírování pokrm doplníme osmaženými lístky šalvěje a jedlými květy.