Grilovaný jehněčí hřbet s kostí s limetkovo-mátovým dresinkem a arabskou rýží

Doba přípravy70 min
NáročnostStřední
Počet porcí4

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
2000g
Jehněčí hřbet s kostí
50g
Olej olivový extra panenský
20g
Sůl mořská, šupinatá
1g
Pepř černý, celý
Arabská rýže:
50g
Cibulka lahůdková
50g
Tuk 100%
150g
Rýže dlouhozrnná
150g
Rýže červená
50g
Rýže indiánská
0,5g
Koriandr mletý
0,5g
Zázvor mletý
0,5g
Garam masala
0,5g
Kmín římský, mletý
30g
Česnek čerstvý
1g
Kurkuma
30g
Pistácie loupané
50g
Kešu ořechy
30g
Rozinky
20g
Sůl mořská, šupinatá
Dresink:
30g
Máta čerstvá
30g
Limetky (na šťávu)
150g
Jogurt 10%
50g
Mléko 1,5%
10g
Cukr třtinový
0,5g
Sůl kamenná
Doplněk:
300g
Salát ledový

Postup přípravy

Příprava masa (cca 30 minut):
Jehněčí hřebínek nakrájejte na jednotlivé kotlety. Dejte do mísy. Přidejte oregano, drcený nasekaný česnek a olivový olej. Promíchejte, zakryjte a nechte alespoň 30 minut marinovat v chladu.
Příprava rýže (cca 60 minut):
Červenou a "indiánskou" rýži uvaříme v rýžovaru, každý druh vzlášť. Dlouhozrnnou bílou rýži budeme vařit s kořením, aby se dobře rozvonělo a uvolnilo chutě. Nejdříve si spodní část lahůdkové cibulky nakrájíme nadrobno a na 100% tuku ji orestujeme dosklovita. Zmírníme příkon tepla a postupně dávkujeme připravené koření, pistáciové a kešu ořechy, které krátce zpěníme, mírně zalijeme vodou, odvaříme a opět zpěníme. Toto opakujeme 3x. Pak teprve přidáme rýži, propláchnuté rozinky, promícháme a přeložíme do rýžovaru. Dle návodu zalijeme vodou a zapneme. Jakmile rýžovar vypne, rýži mírně promícháme, rýžovar zavřeme a necháme ještě 10 minut dojít. Následně rýži vyklopíme do větší misky, smícháme všechny druhy rýže dohromady a ochutíme. Před servírováním rýži regenerujeme.
Příprava dresinku (cca 3 minuty):
Do vyšší nádoby dáme jogurt, mléko, sůl, šťávu z limetek, trochu cukru a otrhané lístky máty. Ponorným mixérem vymixujeme dresink.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu servírujeme napařenou rýži, na pravou stranu naaranžujeme nakrájený hřbet – kotletky. Pokrm doplníme natrhanými kusy ledového salátu a mátovým dresinkem.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na jehněčí maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je