Grilovaný jehněčí hřbet s kostí s limetkovo-mátovým dresinkem a arabskou rýží

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2000g
Jehněčí hřbet s kostí50g
Olej olivový extra panenský20g
Sůl mořská, šupinatá1g
Pepř černý, celýArabská rýže:
50g
Cibulka lahůdková50g
Tuk 100%150g
Rýže dlouhozrnná150g
Rýže červená50g
Rýže indiánská0,5g
Koriandr mletý0,5g
Zázvor mletý0,5g
Garam masala0,5g
Kmín římský, mletý30g
Česnek čerstvý1g
Kurkuma30g
Pistácie loupané50g
Kešu ořechy30g
Rozinky20g
Sůl mořská, šupinatáDresink:
30g
Máta čerstvá30g
Limetky (na šťávu)150g
Jogurt 10%50g
Mléko 1,5%10g
Cukr třtinový0,5g
Sůl kamennáDoplněk:
300g
Salát ledovýPostup přípravy
Příprava masa (cca 30 minut):
Jehněčí hřebínek nakrájejte na jednotlivé kotlety. Dejte do mísy. Přidejte oregano, drcený nasekaný česnek a olivový olej. Promíchejte, zakryjte a nechte alespoň 30 minut marinovat v chladu.
Příprava rýže (cca 60 minut):
Červenou a "indiánskou" rýži uvaříme v rýžovaru, každý druh vzlášť. Dlouhozrnnou bílou rýži budeme vařit s kořením, aby se dobře rozvonělo a uvolnilo chutě. Nejdříve si spodní část lahůdkové cibulky nakrájíme nadrobno a na 100% tuku ji orestujeme dosklovita. Zmírníme příkon tepla a postupně dávkujeme připravené koření, pistáciové a kešu ořechy, které krátce zpěníme, mírně zalijeme vodou, odvaříme a opět zpěníme. Toto opakujeme 3x. Pak teprve přidáme rýži, propláchnuté rozinky, promícháme a přeložíme do rýžovaru. Dle návodu zalijeme vodou a zapneme. Jakmile rýžovar vypne, rýži mírně promícháme, rýžovar zavřeme a necháme ještě 10 minut dojít. Následně rýži vyklopíme do větší misky, smícháme všechny druhy rýže dohromady a ochutíme. Před servírováním rýži regenerujeme.
Příprava dresinku (cca 3 minuty):
Do vyšší nádoby dáme jogurt, mléko, sůl, šťávu z limetek, trochu cukru a otrhané lístky máty. Ponorným mixérem vymixujeme dresink.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu servírujeme napařenou rýži, na pravou stranu naaranžujeme nakrájený hřbet – kotletky. Pokrm doplníme natrhanými kusy ledového salátu a mátovým dresinkem.