Pastýřský koláč
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
750g
mletého jehněčího masa500g
brambor (varný typ C)300g
mrkev200g
žlutá cibule100ml
červené víno100g
máslo100g
čerstvý hrášek2
žloutky100g
čedar50g
dvojitého rajčatového protlaku10g
čerstvý tymián7g
čerstvý česnekWorcestrová omáčka Lea & Perrins
celý černý pepř, sůl
Postup přípravy
1. Mleté jehněčí maso opražíme nasucho v pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a cibuli a orestujeme. Pro lepší chuť a jednodušší orestování přidáme trochu másla.
2. Dále přidáme kvalitní dvojitý protlak, česnek a tymián a opět lehce orestujeme.
3. Do takto připravené směsi přidáme originální worcestrovou omáčku. Omáčku lehce svaříme a nakonec přidáme trochu červeného vína. Vše osolíme a pořádně opepříme.
4. Jakmile je směs řádně dochucená, vše promícháme, přidáme čerstvý hrášek a směs přendáme do zapékací nádoby.
5. Uvařené brambory vcelku prolisujeme a dáme vychladit. Do vychlazených brambor přidáme žloutky a sůl a promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný čedar a promícháme.
6. Takto připravenou bramborovou hmotu navrstvíme na připravenou jehněčí směs a koláč zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 15 minut.
2. Dále přidáme kvalitní dvojitý protlak, česnek a tymián a opět lehce orestujeme.
3. Do takto připravené směsi přidáme originální worcestrovou omáčku. Omáčku lehce svaříme a nakonec přidáme trochu červeného vína. Vše osolíme a pořádně opepříme.
4. Jakmile je směs řádně dochucená, vše promícháme, přidáme čerstvý hrášek a směs přendáme do zapékací nádoby.
5. Uvařené brambory vcelku prolisujeme a dáme vychladit. Do vychlazených brambor přidáme žloutky a sůl a promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný čedar a promícháme.
6. Takto připravenou bramborovou hmotu navrstvíme na připravenou jehněčí směs a koláč zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 15 minut.
Servírování:
Pastýřský koláč servírujeme uprostřed stolu - každý si tak může nabrat podle chuti.
Poznámka:
Pokud nemáte jehněčí maso, pastýřský koláč (neboli v angličtině "Shepherd's pie") je možné připravit také z mletého hovězího masa.