Králík cibulář

Králík cibulář
Doba přípravy3 hod
NáročnostTěžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1400g
králičí maso
200g
mrkev
200g
celer
150g
kořenová petržel
150g
žlutá cibule
100g
pórek
100g
celer
20g
sůl
pepř, nové koření, bobkový list
200g
žlutá cibule
500ml
drůbeží vývar
50ml
kuřecí demi-glace
20ml
slunečnicový olej
sůl, čerstvý tymián
300g
šalotka
50ml
olivový olej
sůl
150g
žlutá cibule
30g
hladká mouka
250ml
olej na smažení
100g
hladká mouka
100g
vejce
100ml
sodovka
50g
ledová tříšť
20g
bramborový škrob
100g
červená cibule
200g
žlutá cibule
olej na smažení (z cibulových kroužků)
50g
smažená cibule
50g
jemná strouhanka
25g
máslo 82%
sůl
250g
šalotka
50ml
extra panenský olivový olej
50ml
suché bílé víno
40g
cukr
400g
lahůdková cibule
300g
zeleninový vývar
50g
máslo 82%
sůl
50g
baby špenát
olej na smažení (z cibulových kroužků)
listová petržel

Postup přípravy

Příprava králíka:
1. Očištěného králíka vložíme do připraveného zeleninového vývaru a pozvolna vaříme do změknutí masa.
2. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru a obereme maso.
Poznámka:
Výhodou této úpravy je, že maso zůstane šťavnaté a nemusíme používat bůček.
Cibulový vývar:
Cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, demi-glace, čerstvý tymián a necháme vyluhovat.
Pečená šalotka:
Neoloupané šalotce zkrojíme kořínek, vložíme je na alobal, pokapeme olivovým olejem, zabalíme a pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut. Vychladlou šalotku prsty vyloupneme ze slupky osolíme a můžeme servírovat.
Cibulové kroužky:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka asi 5 mm silná. Obalíme je nejdříve v hladké mouce a následně v těstíčku připraveném z mouky, vajec, škrobu, sodovky a ledové tříště. Kroužky smažíme v předem ohřátém oleji na 170 °C dozlatova. Smažené kroužky necháme okapat na papírové utěrce.
Cibulové chipsy:
Oloupanou červenou cibuli nakrájíme podélně na tenké plátky a sušíme je v sušičce (na ovoce či zeleninu); nejlépe den předem.
Smažená cibule:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a smažíme dozlatova v oleji ohřátém na 170 °C.
Cibulová strouhanka:
Část smažené cibule vložíme do mixéru společně s prosátou a na másle orestovanou strouhankou a rozmixujeme. Hotovou cibulovou strouhanku osolíme.
Restovaná šalotka:
Oloupanou šalotku nakrájíme podélně na výseče, které orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Přidáme cukr, necháme ho zklaramelizovat a následně zalijeme bílým vínem. Tekutinu necháme odvařit.
Lahůdková cibulka:
Omytou lahůdkovou cibulku zkrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, ve kterém ji uvaříme na skus.
Špenátové chipsy:
Listy baby špenátu osmažíme po jednom lístku tak, aby zůstal jasně zelený. Necháme ho okapat na papírové utěrce.
Servírování:
1. Na střed talíře nalijeme cibulový vývar, do něj přeložíme kulaté bramborové knedlíčky z klasického bramborového těsta, k nim naaranžujeme kousky vařeného masa z králíka, pečenou šalotku, ve vývaru uvařenou cibulku a smaženou cibulku.
2. Smažené cibulové kroužky přiložíme z boku k bramborovým kuličkám, které následně posypeme strouhankou.
3. Poté dekorujeme cibulovými chipsy, lístky smaženého špenátu a petrželovou natí.
Poznámka:
K tomuto pokrmu jsme zvolili kulaté bramborové knedlíky, stejně výborně budou ale ke králíkovi chutnat např. opečené škubánky.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na králičí maso
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je